Najpoznatija američka kuharica OTKRILA VELIKU TAJNU:  STAVILA 1 STVAR u pire krompir i iznenadila sve, a ukus je nevjerovatan

Kuharica
Najpoznatija američka kuharica OTKRILA VELIKU TAJNU:  STAVILA 1 STVAR u pire krompir i iznenadila sve, a ukus je nevjerovatan
.

Džulija Čajld je poznata kao jedna od najvećih kuharica 20. vijeka. Među popularnijim receptima Džulije Čajld svakako se ističe onaj za pire krompir u koji ide čak 30 čenova bijelog luka, a o kojem se i dalje priča u superlativima.

Uprkos velikoj količini te aromatične namirnice krompir je sladak, sočan i pun ukusa.

Sastojci:

1 kg krompira,

250 ml punomasnog mlijeka 60 ml slatke pavlake od 35% mlečne masti 30 čenova bijelog luka 8 kašika maslaca 2 kašike brašna šaka nasjeckanog svježeg peršuna so, biber

pire-1

Priprema:

Bijeli luk u kori stavite u vruću vodu i blanširajte oko 2 minute. Ogulite bijeli luk, pa u tiganj stavite 4 kašike maslaca i dinstajte oko 15 minuta na umjerenoj temperaturi. Kada omekša dodajte brašno, promiješajte, pa dinstajte još par minuta.

Postepeno dodajte mlijeko i kuhajte još nekih 3-4 minuta, dok se smjesa ne zgusne. Prebacite dobijenu smjesu u blender i sameljite dok ne dobijte glatku smjesu.

Stavite krompir u vruću i posoljenu vodu da se kuha dok ne omekša. Zatim ocijedite vodu, krompir pritisnite kroz cjedilo i vratite u lonac. Dodajte mu ostatak maslaca, fil od bijelog luka, slatku pavlaku, so i biber. Dobro promiješajte i kuhajte oko 2 minute.

Na kraju dodajte sjeckani peršun.

 

Ne propustite