DA LI VAŠE DIJETE OVAKO SJEDI? UPOZORENJE RODITELJIMA: Evo šta se može desiti!

Mame i bebe
DA LI VAŠE DIJETE OVAKO SJEDI? UPOZORENJE RODITELJIMA: Evo šta se može desiti!
.

Dragi roditelji,

Da li ste primjetili da vaše dijete voli da sjedi u W položaju. Sjedenje u W položaju je kada dijete sjedi na stražnjici , savijenih koljena, sa stopalima postavljenim izvan kukova. Ako stanete iznad djeteta koje sjedi u tom položaju, primjetit  ćete kako njegove noge i tijelo čine oblik slova W.

Da li je W sjedenje loše?

Djeca vrlo često, dok se igraju ili gledaju TV, imaju tendenciju sjedenja u položaju slova W i iz tog položaja se podižu i spuštaju. Sasvim je uredu da se dijete dok sjedi povremeno nađe u W položaju, sve dok ne ostaje sjediti dugo u tom položaju ili ga počne koristiti kao svoj uobičajni način sjedenja. Zašto? Jer postoje rizici kod dugog i čestog sjedenja u W položaju koji mogu imati negativne posljedice, posebno za djecu koja su u ranom uzrastu.

Djeca koja provode duže vremena sjedeći u W položaju mogu razviti ozbiljne zdravstvene probleme jer su izložena sljedećim rizicima:

190529-w-posture-fi-1200x630-1111

dislokacija kuka – ako dijete ima problema sa kukovima, sjedenjem u W položaju napreže kukove i zglobove i na taj način povećava se vjerojatnoća dislokacije kuka,
ugrožena čvrstoća centralnog dijela tijela – široko sjedeći u W položaju djeci je olakšano držanje tijela uspravnim i na taj način ne koriste se ili se jako malo koriste mišići stomaka i leđa što negativno utiče na razvoj tih mišića i čvrstoću tog dijela tijela,
otežan razvoj dominantne ruke – dijete dok sjedi u W položaju ima veću kontrolu gornjeg dijela tijela što rezultira podjednakim korištenjem obje ruke u izvršavanju zadataka, a  razvoj dominantne ruke igra veliku ulogu za kasniji razvoj sposobnosti pisanja, crtanja i bojenja,
povećana zategnutost mišića – ukoliko je dijete sklono hipertoniji, sjedenje u W položaju povećava napetost u kukovima, koljenima i zglobovima.
Šta učiniti i kako ispraviti kod djece sjedenje u W položaju?

Ako vaše dijete uživa sjediti u W položaju, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste promjenili tu naviku kod djeteta. Koraci koje možete poduzeti za ispravak takvog sjedenja su:

podsjetiti dijete da ispravi noge svaki put kada ga vidite da sjedi u W položaju,
ponuditi  djetetu malu stolicu kao alternativu sjedenja na podu,
pokaziti djetetu druge načine sjedenja na podu,
potaknuti dijete da sjedi prekriženih nogu (dijete sjedi na stražnjici, prekriži noge, savije koljena prema vani i uvuče stopala ispod tzv.turski),
potaknuti dijete da sjedi sa nogama ispred (dijete sjedi na stražnjici sa nogama ispruženim ravno ispred njega),
potaknuti dijete da sjedi sa nogama u stranu (dijete sjedi na stražnjici savijenih koljena tako da su obje noge na jednoj strani njegovog tijela).
S obzirom da većinu svog vremena dijete provodi u igri i da se ta igra uglavnom odvija na podu, obratite pažnju na to kako dijete sjedi dok se igra. Ukoliko primjetite da dijete dugo i često sjedi u W položaju preduzmite odgovarajuće mjere već danas.

(Novi.ba/nasedijete.ba)

Ne propustite