OVO JE PRAVA ISTINA O BRAKU: Evo kada su bračni partneri najsretniji, a to posebno važi za MUŠKARCE

Objavljeno:08.03.2021 - 22:25
A A A Times Arial

Istraživanje objavljeno u časopisu "Društvene mreže i životni stil" otkrilo je važnu karaktertisku braka.

Ta karakteristika će mnoge iznenaditi. Nažalost jer praksa pokazuje da bračne prevare i razvodi nisu uopšte rijetke pojave.

Šta je to otkriveno istraživanjem? Naučnici su posmatrali bračne parove od 1980. do 2000. i uočili su da se njihova zajednička sreća uvećava nakon 20. godine braka, prenosi "IFL Science".

"Bračna sreća ne opada vremenom u stabilnim brakovima. Rezultati, zapravo, sugerišu da se bračna sreća lagano povećava u kasnijim godinama braka, posebno to važi za muževe", navodi se u istraživanju.

tips-happy-marriage-life

Na forumu ana rs danas se govori o Osmom martu!

Naučnici sa Univerziteta u Pensilvaniji i "Brigham Young" u Juti analizirali su šest talova podataka iz studije o nestabilnostima u brakovima, prva analiza urađena je 1980. a posljednja 2000. godine, sa ciljem da se izmere usponi i padovi 2.034 osobe koje su u braku.

Posmatrali su su broj zajedničkih aktivnosti (zajednička večera, kupovina, ili posjeta prijateljima), razine bračne nesuglasice, sreću, trajanje braka.

Ono što nikog neće iznenaditi jeste to da su osobe koje su se razvele, češće govorile o bračnom neskladu i o tome da sa partnerom imali manje zajedničkih aktivnosti.

Ono što pomalo iznenađuje jeste to da je nivo sreće partnera koji su ostali u braku, bio uglavnom konstantan do 20. godine braka, nakon čega je sreća bivala sve veća. Ovakav zaključak potkrepljuju i druge studije koje su pokazale da su bračni partneri najsrećniji 40 godina poslije vjenčanja.

"Provodeći zajedno dugo godina parovi imaju mogućnost da iskuse dublje nivoe uvažavanja, bliskosti i zadovoljstva", rekli su autori istraživanja i napomenuli da to može da im pomogne nakon što se njihova djeca odsele.

Ograničenje istraživanje može da bude podatak da su ispitanici sami prijavljivali podatke, pa postoji mogućnost da su bili pristrasni.

Potrebnasu dodatna istraživanja, ali glavni zaključak budi nadu i glasi: "Iako su razvodi danas uobičajeni, otprilike polovina svih brakova traje cijeli život, a dugoročne šanse za većinu tih brakova su optimistične. Sreća i interakcija ostaju visoke, a razdor se smanjuje", poručili su naučnici.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!