Ovaj cvijet nikako ne poklanjajte ženama za 8. MART: DONOSI SAMO NESREĆU

Kiosk
Ovaj cvijet nikako ne poklanjajte ženama za 8. MART: DONOSI SAMO NESREĆU
.

Svaki cvijet ima svoje značenje, a time i poruku. Stoga pažljivo birajte poklon za Dan žena

Cvijeće kao poklon ima određenu simboliku. Svaki cvet nosi i poruku sa sobom. Stoga, kada poklanjate cvijeće vodite računa šta želite da poručite dotičnoj osobi.

Ruža nije za svaku ženu. Supruga, majka, sestra, komšinica i koleginica zahtjevaju različite vrste cvijeća kao poklon.

Cvijjeće na prvom mestu, možemo razvrstati spram boje, pa tako, možemo istaći njegovu simboliku u odnosu na boju. Uopšteno posmatrano, bez obzira na vrstu cvijeća, ljubičasta boja simboliše nežnost, plava vjernost, maštu i sanjarenje, a narandžasta ponos i energiju života.

Bijela je simbol nevinosti i čestitosti, crvena ljubavi, vatre, života i ljepote, zelena razumjevanja i saosjećanja, a žuta ljubomore, ali i radosti.

Naravno, za svaku vrstu ponaosob, u kombinaciji sa bojom njegova simbolika se detaljnije određuje, jer svaka vrsta cvijeća ima svoju simboliku. 

U daljem tekstu, ćemo vam pomoći, da tumačeći značenja, najrasprostranjenijih vrsta cveća, pravilno odaberete ono koje treba da poklonite, u skladu sa prilikom (za koju ga poklanjate). 

Ruže 

Ruže predstavljaju cvijeće koje se najčešće poklanja, a u zavisnosti od boje poseduju širok spektar primenljivosti na mnoge prilike i životne situacije, u kojima se poklanjaju. Ukoliko su crvene simbolišu strast i ljubav, mada ređe mogu označavati i zahvalnost i zadovoljstvo. Bijele označavaju čednost, iskrenost i bezgrešnost. Žute ruže, su s jedne strane simbol veselja, a s druge zahvaljajući ukorenjenosti tradicionalnih vjerovanja, nevjerstva i ljubomore. 

Narandžaste, su simbol žudnje i opčinjenosti, a purpurne ljubavi na prvi pogled. Tamno ljubičaste ruže, djeluju ekscentrično i znak su želje za posebnošću i izdvajanjem, dok su plave, zbog veštačkog načina dobijanja njihove boje, simbol nemogućeg.

Ruže bez trnja, isto kao i purpurne ruže mogu označavati ljubav na prvi pogled. Kada žena poklanja muškarcu crvenu ružu, ruža postaje simbol odanosti.

 Orhideja

Orhideja simboliše želju za uspjehom i posebnost. Ovaj nježni cvijet, u skladu sa svojim izgledom, može simbolisati i ljubav, rafiniranu ljepotu, romansu, erotiku i želju za intimnošću. Orhideje se, često, poklanjaju bolesnicima i porodiljama, koji leže u bolnici, kako bi im se poželeo što brži oporavak. Takođe, možete ga pokloniti i nekome kome želite uspeh u karijeri. Istraživanja tvrde da postoji od 25000 do 30000 vrsta orhideja.

Narcis

Narcis, može označavati samoljublje i kao što mu samo ime kaže narcizam, ali može biti i simbol rođenja, ponovnog buđenja, novog početka, s obzirom da ovaj cvet niče među prvima. Žuti narcis može označavati i prezir.

Ljiljan

Ljiljan, predstavlja simbol beskrajne lepote, sreće, čistoće, devičansva, besmrtnosti i spasa. Često se koristi na venčanjima, jer po biblijskom predanju simbolizuje biranje voljenog bića. Beli ljiljan se vezuje za nevinost i čistoću, žuti za neistinost i obmanu, a ljubičasti za povratak sreći.

Magnolija 

Magnolija označava dostojanstvo i otmjenost. Ukoliko je njen cvijet bijeli, ona je znak nevinosti. Ako je cvet magnolije ružičast, onda označava stidljivost i najčešće se poklanja devojkama koje još nisu upoznale pravu ljubav. Međutim, ukoliko poklonite magnoliju koja je prerano procvjetala, to je nesumnjiv znak da ste zbog nečega uznemireni i nestrpljivi. Postoji i vjerovanje po kojem magnolije označavaju nevjernost muškaraca koji ih poklanjaju.

Mimoze

Mimoza je znak sigurnosti, to jest, pouzdanja, a zastupljena je i u masonskim obilježjima. Mimoza sa zlatnožutim cvetovima simbolizuje raskoš i moć. Ona je, takođe, i simbol ljubaznosti.

Lala

Tulipan (lala) je simbol ponosa i slave. Crveni tulipan se vezuje za ljubav, a žuti za beznadežnu ljubav. Ružičasti tulipan označava brižnost, ljubičasti kraljevsko dostojanstvo, a bijeli opraštanje.

Iris

Iris je često simbol dostojanstva, nadahnuća, slave i hrabrosti. Plavi iris, podstiče sanjarenje i maštu, lagodan život i sreću. Žuti iris označava strast.

Suncokret

Suncokret simboliše snagu, ponos, zajedništvo, divljenje i obožavanje. Takođe, može značiti oholost. Ukoliko ga poklanjate voljenoj osobi, označava vašu spremnost da je vidite kao centar svijeta.

Ljubičica 

Ljubičice su znak odanosti i vernosti. Bijele i ljubičice označavaju skromnost. 

Đurđevak

Đurđevak je simol rađanja života, strpljivosti, i praktičnosti. 

Ciklama 

Ciklama je cvijet iskrenosti i pridaje joj se moć pomirenja sa osobom kojoj se poklanja. Takođe, može značiti i snebivanje i stidljivost

Visibaba

Visibabe su simbol nade, utjehe, rasta razvoja, prosperiteta. Poklanjaju se, kada želite da poručite nekom da ne treba da gubi nadu.

Zumbuli

Zumbuli simbolišu vjernost i nepokolebljivost, mada mogu simbolisati i igru. Ukoliko su plave boje simbolišu konstantnost, odnosno neprekidnost.

Hortenzija

Hortenzije označavaju srdačnost, a šalju se obično kada želite da se pomirite, sa nekim s kim ste se posvađali. Takođe, hortenzije se nose na groblja i prilikom izjave saučešća.

Jasmin

Jasmin označava odanost, a ukoliko je žute boje označava ljupkost i eleganciju.

Gladiole

Gladiole mogu označavati kako prirodnu ljupkost, tako i prenagljenost ili jačinu karaktera. Navodno, ne treba ih davati voljenim osobama.

Božur

Božur je simbol časti i bogatstva, a takođe može da simbolizuje i srećan brak i prosperitet.

Bambus

Bambus koji je simbol odanosti i postojanosti bračne zajednice, pa čak i čičak koji nedvosmisleno simbolizuje spoljnu odbranu i zaštitu srca.

Cvijeće za tužne prilike

Cvijeće koje nema baš prijatno značenje su begonija koja označava crne misli, lavanda koja označava nepoverenje, dalija koja znači nestalnost, zumbul koji označava setu. Hrizanteme su cvijeće koje se nosi na groblje, mada opet može označavati i ljubav i istinu. Za tužne trenutke se još poklanjaju i krinovi.

Ne propustite