NISTE SIGURNI DA LI SU JAJA SVJEŽA? Prepoznajte LAKO pomoću ova tri trika!

Kiosk
NISTE SIGURNI DA LI SU JAJA SVJEŽA? Prepoznajte LAKO pomoću ova tri trika!
.

Ponekad nam se desi da ne vidimo dobro rok trajanja ili etiketu slučajno bacimom, te u tim slučajevima ne znamo da li su jaja i dalje svježa i dobra za upotrebu. Međutim, postoji nekoliko saveta kako da provjerite da li su svježa:

Test u vodi

Dublju posudu ili čašu napunite hladnom vodom i u nju stavite jaje. Ako je jaje potonulo na dno ili se okrenulo na stranu i tako ostalo stajati, znači da je još skroz svježe. Ako jaje pak malo potone, ali je još pri vrhu posude i nije cijelo uronjeno u vodu, vjerovatno je dobro još nedjelju dana za upotrebu.

4-nacina-da-proverite-da-li-su-jaja-pokvarena

Miris

Miris pokvarenog jajeta opisuje se kao miris sumpora, a često je toliko jak da ga se može osjetiti i kroz ljusku jajeta. Ako ne osjećate miris a ipak mislite da jaje možda nije svejže, razbijte ga na tanjir i pomirišite - miris sumpora znači da ga treba odmah baciti, a pokvareno jaje može na sebi imati čak i tragove plijesni.

Test sa soli

Sličan je kao i test sa samom vodom - u čašu hladne vode dodajte kašičicu soli i ubacite jaje: ako potone; dobro je, ako pluta; prestaro je. Razlog što staro jaja pluta je u njegovoj ljusci koja je porozna.

Ne propustite