TVRDITE DA STE ODLIČAN KUHAR? Provjerite: Ako ne radite ovih 5 pogrešaka, čestitamo! 

Objavljeno:06.03.2021 - 11:25
A A A Times Arial

Od načina na koji odmrzavate meso do učestalosti miješanja i dodavanja začina – velike su šanse da i vi radite neku od ovih pogrešaka
Istini za volju, kuhanje je i umjetnost i znanost. Nije teško pokvariti prilog od riže ako ne stavite odgovarajuću količinu vode. A vaše povrće, ako ga dobro ne prokuhate ili marinirate, može ispasti uvenulo i izgubiti hranjive tvari.

Ako volite kuhati i smatrate da vam to dobro ide, ipak možete napraviti neke krive poteze, a da toga niste ni svjesni. Ovo su neke od najčešćih pogrešaka tijekom kuhanja i savjeti kako ih možete izbjeći i biti još bolji kuhar.

1. Odmrzavate hranu u mikrovalnoj
Ne preporučuje se odmrzavati hranu u mikrovalnoj pećnici, a osobito ne meso. Naime, ako meso odmrzavate na ovaj način, izvana će biti djelomično kuhano, a iznutra će biti smrznuto. Kada budete pripremali jelo, to će biti već drugi put da kuhate jedan te isti komad mesa, zbog čega će ono biti suho i žilavo.

Preporuka je da hranu odmrzavate prirodno. No, ako ste u žurbi i želite meso odmrznuti u mikrovalnoj pećnici, meso bi trebalo biti u posudi koja je sigurna za pećnicu. Uz to, pažljivo pratite upute za odmrzavanje.

e81669f0-d704-486e-8574-514b13238feb-kuhanje
2. Prečesto miješate hranu tijekom kuhanja
Naravno da je tijekom kuhanja jelo potrebno promiješati, ali ako to radite prečesto, hrana neće poprimiti onu lijepu zlatno-smeđu boju. Ako se hrana lijepi za tavu, to znači da još uvijek nije trenutak za miješanje i prevrtanje. Pričekajte još nekoliko minuta, a onda promiješajte hranu.

3. Ne čitate recept do kraja
Mnogi kuhari vole ići korak po korak pa na početku pripreme jela ne pročitaju recept do kraja. No, tako možete slučajno previdjeti neke važne informacije. Dakle, prije nego što uopće počnete kuhati, pročitajte recept do kraja. Tako ćete imati sve potrebne informacije: koje namirnice trebate, što vam je potrebno za pripremu i koliko se što kuha.


4. Stavljate previše začina
Kada želite začiniti hranu, prisjetite se jednoga pravila: hranu uvijek možete naknadno začiniti, ali začine ne možete izbaciti iz jela jednom kada ih dodate. Da biste izbjegli ovaj problem, začine stavljajte malo po malo i kušajte hranu nakon svakoga dodavanja. Tako ćete moći procijeniti je li jelo dovoljno začinjeno ili trebate dodati još nešto.

5. Nepravilno kuhate povrće
Različite vrste povrća treba i kuhati na različite načine. Primjerice, ako kukuruz ubacite u hladnu vodu i ostavite ga da se kuha, osušit će se ili će biti gnjecav. Kukuruz i ostalo povrće koje raste iznad zemlje treba kuhati u vrućoj vodi. S druge strane, krumpir i ostalo povrće koje sadržava škrob treba ubaciti u hladnu vodu da bi se bolje skuhalo, piše Eat this.

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!