A sada imamo svemirske uragane o kojima bismo trebali brinuti

"Svemirski uragan" lebdio je iznad Sjevernog pola za oko 8 sati, navodi studija

Objavljeno:03.03.2021 - 18:35
A A A Times Arial

Prema novom istraživanju, naučnici su prvi put uočili ono što nazivaju "svemirskim uraganom" koji se vrti iznad Sjevernog pola. Vrtložna masa plazme široka približno 600 kilometara nalazila se nekoliko stotina milja iznad Sjevernog pola i "kišila" je elektronima umjesto vodom, prema studiji.

Do sada nije bilo sigurno da uopšte postoje svemirski uragani, "pa je nevjerovatno dokazivati ​​to tako upečatljivim opažanjem", rekao je u izjavi koautor studije Mike Lockwood, svemirski naučnik sa Univerziteta Reading u Velikoj Britaniji.

Opažanja satelita u avgustu 2014. godine otkrivena su samo tokom retrospektivnih analiza koje su vodili naučnici sa kineskog univerziteta Shandong.

Pojava bi bila nevjerojatan prizor, ali vjerojatno nitko nije vidio ovaj svemirski uragan. Bilo bi to vidljivo golim okom, rekao je Lockwood za USA Today, "ali budući da je događaj iznad pola, morali biste biti na vrlo visokim geografskim širinama (da biste ga vidjeli)."

Autori kažu da je potrebno dodatno proučavanje, posebno zato što geomagnetska aktivnost može poremetiti GPS satelite.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!