Na današnji dan: Nastala je najstarija i najmanja republika u Evropi

Na današnji dan: Nastala je najstarija i najmanja republika u Evropi
Nezavisnost koja sa manjim prekidima traje punih 1714 godina!

San Marino (službeno ime La Serenissima Repubblica di San Marino) je najstarija i najmanja republika u Evropi i jedna od najmanjih na cijelom svijetu. Teritorija San Marina je enklava unutar italijanskog teritorija u podnožju planine Monte Titano u blizini jadranske obale.

Smatra se da je San Marino najstarija do danas postojeća republika na svijetu koju je po osnovao kršćanski svetac sv. Marin (San Marino) porijeklom sa Raba 301. godine, bježeći od carskog progona. Stalno u centru sukoba između porodica Rimini i Monefeltro, San Marino je uspio odbraniti svoju nezavisnost i vremenom čak i proširiti svoju teritoriju.

Papa je priznao suverenost i nezavisnost San Marina 1631. godine. Francuska pod vlašću Napoleona je prva zemlja koja je zvanično priznala nezavisnost San Marina (1797. godine, a ostale evropske zemlje su to učinile 1815. godine na Bečkom kongresu. Unatoč službenoj nezavisnosti, San Marino u velikoj mjeri zavisi od Italije budući da je nakon ujedinjenja Italije u 19. vijeku ova državica postala potpuno okružena italijanskim teritorijem.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, njemačke snage su po Hitlerovoj naredbi 1943. godine okupirale i San Marino. Nešto kasnije prelazi u ruke saveznika, ali je Nijemci ponovo zauzimanju u kontraofanzivi. Konačno je oslobođena 1945. godine kada je ponovo uspostavljena demokratska vlast. San Marinom je do 1957. godine vladala koalicija socijalista i komunista, koju je zamijenila vlada demokršćana. Od 1973. godine sve do danas, San Marinom upravlja koalicija socijalista i demokršćana.

Ne propustite