"Ne postoji mjesto poput kuće" - MARS NIJE ZEMLJA!

Kiosk
"Ne postoji mjesto poput kuće" - MARS NIJE ZEMLJA!
.

Prototip SpaceX-ovog Starship-a, koji će jednog dana možda poslati ljude na Mars, prema Musku, vjerovatno će uskoro biti lansiran, možda u narednim danima. 

Ali šta je to sto motiviše Muska? Zašto se mučiti s Marsom? Čini se da video isječak iz intervjua koji je Musk dao 2019. godine sažima Muskovu viziju - i sve ono što s njom nije u redu.

Na videu se Musk vidi kako čita odlomak iz knjige Carl Sagan Blijedoplava točka. Knjiga objavljena 1994. godine: „Naša planeta je usamljena mrlja u velikom svemirskom mraku koji obavija. U našoj nejasnoći, u svoj ovoj nepreglednosti, nema nagovještaja da će pomoć doći od drugdje da nas spasi od nas samih. Zemlja je jedini svijet za koji je do sada poznato da gaji život. Ne postoji nigdje drugo, barem u bliskoj budućnosti, na koje bi naša vrsta mogla migrirati. "

Ali tamo se Musk odsiječe i počinje se smijati. S nevjericom kaže: „To nije istina. Ovo je lažno – Mars. ”

Nije mogao više pogriješiti. Mars? Mars je paklena rupa. Glavna stvar Marsa je da to nije Zemlja, čak ni blizu. Zapravo, jedino što je našoj planeti i Marsu zaista zajedničko je to što su obje stjenovite planete s nešto vodenog leda i obje imaju robote, pišeThe Atlantic.

Izvor: The Atlantic

Ne propustite