Možete li riješiti ovu poznatu mozgalicu o ljudima sa zelenim očima?

Kiosk
Možete li riješiti ovu poznatu mozgalicu o ljudima sa zelenim očima?
.

Zamislite da postoji ostrvo na kojem diktator drži zatočenih 100 ljudi, svi su sjajni matematičari. Ne mogu pobjeći, ali postoji jedno čudno pravilo koje regulira njihovo zatočeništvo. Noću, svaki zatvorenik smije zatražiti od čuvara slobodu. Ako ima zelene oči, bit će pušten, inače će biti bačen u vulkan.

 Možete li riješiti ovu poznatu mozgalicu o ljudima sa zelenim očima?
Ispostavilo se da da svih 100 zatvorenika ima zelene oči. Ali, svi žive na ostrvu od svog rođenja, a diktator je učinio sve što je mogao kako bi osigurao da niko od njih nikada neće moći otkriti kakvu boju očiju imaju. Na ostrvu nema ogledala, a sva voda zatvorenika je neprozirna – pa ne mogu da vide svoj odraz. I što je najvažnije, zatvorenici ne smiju međusobno komunicirati.

0-feature-5
Ipak, viđaju se svako jutro na prozivci. Svi znaju da se niko neće usuditi tražiti njihovu slobodu ako nije apsolutno siguran u njihov uspjeh. Pod znatnim pritiskom organizacija za zaštitu ljudskih prava, diktator je bio prisiljen da vam dozvoli da posjetite ostrvo i razgovarate sa zatvorenicima, ali samo pod sljedećim uvjetima. Možete dati samo jednu izjavu i ne možete im pružiti nove informacije. Pa kako možete pomoći zatvorenicima bez kršenja dogovora s diktatorom?

Nakon dugog razmišljanja, kažete okupljenima: ‘Bar jedan od vas ima zelene oči’. Diktator je vrlo sumnjičav, ali siguran je da vaša izjava neće ništa promijeniti. Odlazite i čini se da se život na otoku nastavlja svojim uobičajenim tokom. Ali jednog jutra, 100 dana nakon vaše posjete, ostrvo iznenada postaje prazno – prethodne noći svi zatvorenici su tražili da odu.

Pa kako ste uspjeli nadmudriti diktatora?

Odgovor pronađite na narednoj stranici.

 

Ne propustite