NIKAKO NE SMIJU DA BUDU U OVOJ PROSTORIJI: Ako imate ovih pet stvari u kuhinji odmah ih sklonite! Nismo ni svjesni koliko su rizične po zdravlje

Kiosk
NIKAKO NE SMIJU DA BUDU U OVOJ PROSTORIJI: Ako imate ovih pet stvari u kuhinji odmah ih sklonite! Nismo ni svjesni koliko su rizične po zdravlje
Kuhinja glavno mjesto u kući, njeno srce, duša.

Kuhinja glavno mjesto u kući, njeno srce, duša. Baš zbog toga je ključno da neke stvari ne držimo u ovoj prostoriji, jer mogu da izazovu opasne situacije i predstavljaju rizik po zdravlje.

Lijekovi

Tablete i lijekove treba čuvati na tamnom, hladnom i suhom mjestu, van dohvata djece. Kuhinja teško ispunjava ove kriterijume. Prvo, jer je u kuhinji obično prilično vlažno. Drugo, djeca neće moći da dođu do lijekova ako su na gornjim policama, a tamo je upravo najtoplije. Dakle, najmanje dvije od četiri tačke pravila čuvanja lijekova će biti prekršene. To znači da će se umanjiti efikasnost lijekova, što znači da rizikujete zdravlje.

at-archive-9ae8a113545030faed2def67173c840d5ef3df23

Agresivna sredstva za domaćinstvo
Svake godine stotine djece završe u bolnici sa opekotinama i trovanjima, a sve zato što su im boce sa sredstvima za čišćenje bukvalno pri ruci. Teško je zaključati ova sredstva negdje na sigurnom mjestu u kuhinji, obično se svi ovi proizvodi čuvaju ispod sudopere. Stručnjaci apeluju: ako nemate ostavu, nađite drugo rješenje osim ovog.

Neispravna tehnika

Ako je aparat za kafu ili toster iznenada počeo da varniči, onda ih ili treba odnijeti na popravak ili izbaciti. U krajnjem slučaju, skloniti ih iz kuhinje. Rizik od kratkog spoja je prevelik - u ovom slučaju može pregorjeti ne samo mali uređaj, već i nešto vrijednije kao što je frižider, a postoji i rizik od požara.

Začini kojima je istekao rok trajanja

Osnovno je pravilo, ono što se ne koristi, samo šteti. Začinima brzo prolazi rok trajanje, gube aromu koja je kod njih najvažnija. Inače, dizajneri kuhinja smatraju da su i posude sa začinima i tegle loša ideja. Bolje je kupovati samo one začine koje zaista koristite i držite ih u dobro zatvorenim kesama.

Prostirke

Prostirke ili tepisi mogu da izgledaju zaista lijepo u kuhinji, ali postoji nekoliko stvari zbog kojih se ne preporučuju. Uvijek postoji rizik da se spotaknete na prostirku, a kada u rukama imate lonac ili tanjir vruće supe, to je posljednje što želite da vam se dogodi. Osim toga, tkanina upija ne samo sve što se prosulo, već i mirise. Jak miris pržene ribe će se mnogo duže zadržati u stanu, ako imate tepih.

Ne propustite