ON VAS PRAVI BUDALOM: 9 skrivenih ZNAKOVA da ste u vezi sa podmuklim MANIPULATOROM! BROJ 3. NIJEDNA ŽENA NE VIDI

Ljubav
ON VAS PRAVI BUDALOM: 9 skrivenih ZNAKOVA da ste u vezi sa podmuklim MANIPULATOROM! BROJ 3. NIJEDNA ŽENA NE VIDI
.

Prilično ironično, u vezama gde bi trebalo da imamo ljubav, pažnju i podršku, ponekada nas se dogodi da nas partner kontroliše kao marionetu. Najgore od svega jeste što ponekada toga nismo ni svjesni i krivimo sebe zbog problema u vezi. Ako se pitate da li i je vaša veza takva, pogledajte koji su to najčešći trikovi koje manipulatori koriste i jednostavne načine kako da im odolite.

1

1. Vi ste krivi. Uvijek

Svi manipulatori imaju jednu zajedničku vještinu: odlični su u tome da učine da se osetiti krivim i kada to niste. Da li ste nekada upitali partnera za pomoć i dobili odgovor tipa: „Da li ti je palo na pamet da sam možda zauzet? Rekao sam ti da imam posla! Zašto uvijek misliš samo na sebe?“ I eto vas, krivi što se pitali za pomoć. U ovom slučaju, vaš partner je jedan od onih ljudi oko kojih se ce svijet okreće. Kako biste se suprostavili ovakvoj manipulaciji, slijedite sljedeće korake:

• Shvatite da partner želi da vas kontroliše.

• Ostanite smireni.

• Podsjetite ih da su odrasli i odgovorni za svoje ponašanje.

2. I oni su žrtve. Uvijek

2

Zar ne sažaljevate jadno malo mače? Tako manipulatori žele da ih vidite. Njihov život je veoma težak i bolan tako da morate da saosećate sa njihovom nesrećom (i pomognete im sa dodatnim poslom). Manipulatori koriste ovaj trik kada traže „uslugu“ ili pokušavaju da izbjegnu odgovornost. Ako ste primijetili da vam partner često puni glavu emotivnim pričama iz svog nesrećnog života, ovo može biti slučaj. Međutim, ne mešajte ovo sa situacijama kada partner dijeli osjećanja sa vama kako bi dobio podršku. Manipulator pokušava samo da izvuče korist.

3. Provociraju

3

Kada manipulator nema više argumenata, pokušaće da koristi provokaciju kao posljednje sredstvo. Može reći stvari zog kojih će se normalna osoba upitati da li je manipulator pri čistoj svijesti ili će pokušati da uradi nešto što će biti okidač za vaše negativne emocije i zbog čega ćete se naljutiti. Svrha ovoga jeste da vas uključi u besmislenu svađu i natera da kažete nešto što će iskoristiti u svoju odbranu. Recite im da to što govore nema smisla – sigurno ćete videti tragediju ravnu Šekspirovoj. Ako uočite ovakvo ponašenje, ostanite mirni i ne nasjedajte na provokacije. Vratite razgovor na glavnu temu. Ako partner nastavi da se ovako ponaša, bolje je da ljubazno okončate razgovor.

4. Pritiskaju vas

4

Što manje vremena imamo da odlučimo, manje vremena imamo za razmišljanje. Manipulatori vas pritiskaju da brzo donesete odluke tako da ne možete o nima zaista da razmislite. Zato je od globalne važnosti da date odgovor nakon minuta razmišljanja. Nikada ne donosite odluku odmah, Izdvojte vrijeme za razmišljanje. Ako vas partner i dalje pritiska, usporite ih tako što ćete reći da ćete razmisliti o tome.

5. UMRIJET ĆU BEZ TEBE

Ova manipulativna tehnika obično se zove emotivno ujcenjivanje i verovatno je najzlobnija i najsebičnija od svih. Manipulator igra na kartu vašeg straha i krivice, prebacujući odgovornost za njihov život i zdravlje na vas. Drugim rečima : „Ubiću se ako me ostaviš.“ Ali, to je samo pretnja i veće su šanse da vidite snijeg u julu.

Da biste izbjegli manipulaciju na ovaj način:

• Zapamtite da je to samo pretnja koju partner koristi kako bi osigurao svoje blagostanje.

• Podsjetite partnera da niste odgovorni za njihove odluke.

6. ZAR NISI TO REKLA?

6

Još jedna zlobna tehnika koju manipulatori koriste jeste preispitivanje i sumnjanje u sopstveno sjećanje i razum. Zasnovana je na krivljenu prošlosti i uvrtanju činjenica kako bi se manipulator postavio u najbolji moguči položaj i zbunio vas.

„Ne, sigurno te nisam tako nazvao. Šta? Sjetio bih se da si me pitala za pomoć. Nešto nije u redu sa tobom danas.“ Ovako to izgleda u praksi. Neki manipulatori ovaj trik koriste toliko vješto da počnete da preispitujete sopstveno pamćenje. Nije lako nasjesti na ovu igru. Uzmite u obzir sve stvari:

• Oslonite se na svoje pamćenje. Budite sigurni da ste zapamtili stvari kakve jesu.

• Insistirajte na tome da se sjećate vrlo dobro šta ste rekli, ali ne upuštajte se u svađu.

7. Oni su kao pokvarena ploča

7

Manipulatori ne žele da razgovaraju o uobičajenim problemima. Oni su zadovoljni sada i ovdje. Oni vas lukavo navedu da je raspava završena pre nego što jeste. Zato započinjete stare svađe iznova i iznova. Zapravo je lakše natjerati zidove da progovore nego manipulatora da promeni stav, ali ovo su dva savjeta koji će vam pomoći da ne nasednete na njihovu igru:

• Uvijek imajte na umu temu rasprave.

• Zapamtite šta je uzrokovalo problem i zašto ste započeli razgovor.

8. Prave se ludi

Pretvaranje da ne razumijete bez sumnje je detinjast trik, ali to nije problem za manipulatore. Oni koriste sve kako bi zadržali sebe u povoljnom položaju. Ne postoji mnogo načina kako da izbjegnete ovakvo ponašanje, ali je možda prava odluka da odvedete partnera u prodavnicu i kupite mu igračku koju želi. Ali, čekaj, odrasli smo, zar ne? Zato je bolje da:

• Pokušate drugačiji pristup kada postavljate isto pitanje.

• Ponašate se na isti način. Da li partner koji odbija da vam pomogne zaslužuje bolji tretman?

Manipulacija je karakterna osobina, pa zapamtite da manipulatora ne možete učiniti boljom osobom. Oni će se držati svog ponašanja i po cijenu raskida sa vama.

9. Vaši problemi? Nikad čuli za njih

10

Druga stvar koja je zajednička manipulatorima jeste da ne mare. Ako želite da razgovarate o problemima i podelite svoja osećanja, manipulator će vjerovatno uraditi nešto od sljedećeg:

• Izjbegavaće razgovor i pretvaraće se da je zauzet.

• Okrenuće razgovor na svoje probleme: „Užasno je što su ti dali dodatni posao danas? Možeš li da zamisliš kako je meni što moram da se borim sa tim svaki dan?“ Mislite li da je vaš partner zabrinut zbog vaših problema nakon ovoga?

Ne postoji mnogo načina da zaštitite sebe od ovakvog ponašanja. Vjerovatno bi bilo bolje da pronađete drugog partnera, brižnijeg i saosjećajnijeg.

Ne propustite