Googleov ugovor sa francuskim izdavačima od 76 miliona dolara ostavlja mnoga mjesta bijesnima

Biznis
Googleov ugovor sa francuskim izdavačima od 76 miliona dolara ostavlja mnoga mjesta bijesnima
.

Google Alphabet Inc-a pristao je platiti 76 miliona dolara tokom tri godine grupi francuskih izdavača vijesti kako bi okončao više od godinu dana sukoba oko autorskih prava, pokazuju dokumenti koje je Reuters vidio, a koji je jedan lobi izdavača vijesti smatrao nepravednim.

Ta dva dokumenta, koja je Reuters vidio i prvi put javno objavio, uključuju okvirni sporazum koji predviđa da je Google spreman platiti ukupno 22 miliona dolara godišnje grupi od 121 nacionalne i lokalne francuske novinske publikacije nakon potpisivanja pojedinačnih ugovora o licenciranju sa svakom od njih njih.

Drugi dokument je sporazum o nagodbi prema kojem Google pristaje platiti 10 miliona dolara istoj grupi izdavača u zamjenu za njihovu posvećenost okončanju svih sadašnjih i budućih potencijalnih parnica povezanih s potraživanjima autorskih prava tokom trajanja trogodišnjeg sporazuma.

Google je odbio komentirati. Tehnološka firma i izdavači objavili su da su postigli dogovor prošlog mjeseca, ali financijski uvjeti nisu objavljeni.

"Ovi neprozirni sporazumi ne osiguravaju pravedan tretman svih izdavača vijesti, jer formula izračuna nije objavljena u javnosti", rekao je sindikat za nezavisne mrežne izdavače vijesti Spiil ranije ove nedelje.

Izvor: Reuters

Ne propustite