NI SLUČAJNO NE BACAJTE LJUSKE JAJA! Ubacite ih u jabukovo sirće, malo ljudi zna šta sve od njih može da se napravi!

Objavljeno:11.02.2021 - 19:43
A A A Times Arial

Ako često tokom kuhanja koristite jaja, sigurno imate mnogo ljuski koje bacate a to je greška!

Ljuska jajeta je prepuna kalcijuma i može se upotrebiti na razne načine u kući. Od nje možete napraviti sredstvo za čišćenje upornih mrlja, melem za kožu i prah od kojeg će vam sobne biljke rasti "kao lude"!

Pročitajte i šta je tajni sastojak savršene kajgane, kako profesionalni kuhari spremaju prženice i da li je bezbjedno jesti jaje čija ljuska je naborana!

20160302-151634-hdr

1. "Magija" za biljke ili baštu

Čiste, oprane i osušene ljuske jajeta smrvite u prah u dubljoj činiji. Ovaj prah je nevjerovatno bogat kalcijumom i odličan je kao dohrana za vaše biljke. Samo pospite zemlju u saksiji ili bašti, kalcijum će umanjiti i kiselost zemlje i biljke će bolje rasti.

2. Domaće sredstvo za čišćenje

Osušene ljuske jajeta sameljite u blenderu dok ne dobijete fini prah. Pomiješajte ga sa sodom bikarbonom u odnosu 1:3, potom dodajte vodu ili sirće i ovom mješavinom možete čistiti zagorjele šerpe ili plehove, kamenac na WC šolji i druge "uporne" naslage kod kojih obična sredstva za pranje ne pomažu.

3. Melem za kožu

Opranu ljusku jajeta ubacite u teglicu jabukovog sirćeta. Ostavite da odstoji nekoliko dana, i možete potom koristiti sirće kao melem za svrab ili problematičnu kožu.

4. Maska za lice

Osušene ljuske jajeta sameljite u prah, pa ga pomiješajte sa belancetom dok ne dobijete gustu smjesu. Nanesite na kožu lica i ostavite da se osuši, a potom se dobro umijte. Ova maska vraća sjaj "umornoj" koži.