Mantije

Kuharica
Mantije
Mantije su vrste pite od mesa.

Mantije su vrste pite od mesa.
 

Sastojci za tijesto:

 700 g brašna
 1 kašičica soli
  oko 400 ml vode

Sastojci za nadjev:

 500 g mljevene junetine
  2 glavice luka
  sol
  papar

Dodatni sastojci:

 70 g maslaca
 100 ml ulja
  400 ml jogurta
  po ukusu bijeli luk

Priprema:

 Od brašna, soli i vode zamijesiti tijesto. Podijeliti na dva jednaka dijela, pa ostaviti prekriveno oko 30 minuta.
 Sitno narezati luk. Pomiješati luk i mljeveno meso, te začiniti po ukusu (so, papar).
 Otopiti maslac, pa dodati ulje. Tijesto razvaljati, premazati sa malo otopljenog maslaca sa uljem, pa ostaviti nekoliko minuta. Zatim razvući što tanje. Na dvije suprotne strane staviti nadjev od mesa, pa zarolati. Rolnice razdvojiti, pa rezati na sitnije komade.
 Mantije redati u pleh premazan uljem. Postupak ponoviti s preostalim tijestom.
 Mantije premazati otopljenim maslacem i uljem, te peći u pećnici zagrijanoj na 200°C.
Pečene mantije preliti jogurtom, u koji dodate protisnut češnjak (po ukusu). Vratiti u pećnicu još 4-5 minuta.

Izvor: recepti-svijeta.com

Ne propustite