4 VRSTE PONAŠANJA KOJE DOVODE DO RAZVODA: Za 15 minuta otkrijte da li je VAŠEM BRAKU DOŠAO KRAJ

Kiosk
4 VRSTE PONAŠANJA KOJE DOVODE DO RAZVODA: Za 15 minuta otkrijte da li je VAŠEM BRAKU DOŠAO KRAJ
.

Dobro pazite kako komunicirate sa bračnim drugom. Sve se može ispraviti, ako se na početku uvide greške

Istraživači su došli do zaključka da postoje četiri vrste ponašanja, koja dovode do razvoda: krivica, eskalacija, devalvacija i otuđenje.

Sada razmislite o ovome: Na osnovu ovih znakova, za samo 15 minuta komunikacije, stručnjak za veze može sa 90 posto tačnosti predvidjeti da li će partneri i dalje biti zajedno za pet godina. Ova ponašanja su naučena ponašanja, tako da možete da njegujete ponašanja koja jačaju veze, a ne ona koja uništavaju brak.

4 VRSTE PONAŠANJA KOJE DOVODE DO RAZVODA:

Optužbe

Jednostavno rečeno, jedan od glavnih razloga za raspad braka je tendencija da okrivite svog partnera, a da nemate potpune informacije. Nužno je prvo postavljati pitanja umjesto da donosite zaključke, a još gore je, kriviti partnera. Pitajte: "Draga / draga, jesi li obavila / obavila kupovinu za koju ja ne znam?" umjesto da okrivimo: „Ovog mjeseca ponovo nismo ništa odlagali. Šta ste kupili / kupili ovaj put? " Ako želite da zadržite zdrav i odnos pun ljubavi sa partnerom, naučite da mu vjerujete i prestanite da uvijek pretpostavljate najgore.

Eskalacija

Postoje ljudi koji su više zainteresovani za odbranu sopstvenog stava i prebacivanje krivice na svog partnera. Ovakvo ponašanje u većini slučajeva stvara određeni odbrambeni mehanizam koji ne samo da ne donosi nikakvu korist, već i uništava odnos. Postoji jedno pitanje koje je dovoljno moćno da spriječi uništavanje koje donosi ovaj obrazac ponašanja. Pitanje je: „Da li želiš da budeš u pravu ili da budeš sretan?“ Uvijek pokušajte da dođete do razumjevanja, a zatim zajedno radite na pronalaženju rešenja za problem. Ovo će vam pomoći da kontrolišete svoje emocije tokom sukoba.

Obezvrijeđivanje

Ovo ponašanje - kao i ostala - jednostavno pojačava dinamiku pobede i poraza koja na kraju dovodi do neuspjeha u 90% slučajeva. Kada obezvrijedite partnera, diskreditujete ga i činite slabijim. Zatvarate oči pred pozitivnim kvalitetima, fokusirajući se umjesto toga na negativne aspekte, pretpostavke i predrasude. Ovo ponašanje može biti vrlo efikasno u kratkom roku i možda čak privremeno uništiti nečiju samopoštovanje. Međutim, budite oprezni: ponekad se situacija može dramatično promeniti. Nasilnik može pobijediti u nekoliko bitaka, ali najčešće će u ratu velikih razmjera biti poražen kada partner jednostavno više ne bude mogao da podnese obezvrijeđivanje i ode.

Otuđenja 

Ova navika se sastoji u činjenici da osoba neprestano odbija da učini bilo kakve napore kako bi riiješila postojeći problem. Ponekad je ponašanje pasivno-agresivno, na primjer, namerna tišina, a ponekad je otvoreno agresivno. Partner može zalupiti vratima i otići, dok se ova druga strana pita da li je konačno napušten ili nije. Bilo koje od ovih ponašanja uključuje kontrolni mehanizam dizajniran da manipuliše partnerom i oduzme mu neku moć ili bar stvori izgled nemoći.

Ako želite da vaša veza izdrži test vremena, onda je na vama kako da je vodite u pravcu u kojem želite. To znači da vi i vaš partner morate nužno zajedno da rješavate postojeće probleme i činite sve kako biste zadovoljili potrebe jedni drugih. Da biste preživeli sve poteškoće, treba da postanete jedan tim.

Novi.ba/Stil.rs

Ne propustite