NOVA PRAVILA ZA REGISTRACIJU VOZILA: Ko ne ispuni ove standarde neće moći registrovati auto u Srbiji

Kiosk
NOVA PRAVILA ZA REGISTRACIJU VOZILA: Ko ne ispuni ove standarde neće moći registrovati auto u Srbiji
.

Kako saznajemo, u Srbiji će od jula važiti nova pravila po kojima neće moći da se registruju vozila po bez katalizatora ili DPF filtera, dijelova izduvnog sistema koji smanjuju emisiju štetnih gasova.

Srbija je još 2018. godine usvojila stroža pravila za tehnički pregled koja podrazumjevaju mjerenje emisije izduvnih gasova, kao i ispravnost sistema za izduvne gasove, ali je početak primene odložila do jula 2021. godine. To znači da će vozila morati da ispune standarde za izduvne gasove iz fabričke specifikacije, kao i da imaju sve djelove sistema za odvođenje i regulisanje izduvnih gasova, kao što su katalizatori i DPF filteri.

Prosječna starost blizu 2,2 miliona vozila u Srbiji je oko 17 godina, ali nema zvaničnih procjena koliko vozila neće moći da ispuni nova pravila, mada nezvanične procjene govore da bi taj broj mogao da bude od nekoliko stotina hiljada do čak milion.

Vozila će prilikom tehničkog pregleda morati da ispune ono što je njihov proizvođač propisao kada ih je proizveo i to znači da će morati da se ispoštuju standardi od prije 15 godina za vozilo koje je tada proizvedeno, prenosi Nova ekonomija.

Pravilnikom o podjeli motornih i priključnih vozila i tehničkoj ispravnosti strožiji standardi važiće za sva vozila koja su u Srbiji prvi put registrovana poslije 1. marta 2014. u odnosu na ona registrovana pre ovog datuma, bez obzira kada su proizvedena.

Novi.ba/Srbija Danas

Ne propustite