KOFEIN U TRUDNOĆI: Da li kofein šteti trudnici i bebi?

Mame i bebe
KOFEIN U TRUDNOĆI: Da li kofein šteti trudnici i bebi?
Svaka trudnica bi trebala razmišljati o tome što će jesti i piti, te što šteti njenoj bebi.

Svaka trudnica bi trebala razmišljati o tome što će jesti i piti, te što šteti njenoj bebi. Danas su rijetkost ljudi koji ne piju kavu, to je postala rutina.

Glavni sastojak kave je kofein. On prolazi kroz posteljicu majke u krvotok ploda, pa samim tim treba očekivati da beba osjeti njegove efekte. I bebino srce pod uticajem kofeina može brže da zakuca, a tijelo postane živahnije. To i majka lako registruje, jer se pokreti bebe intenziviraju.

Činjenica je da organizam trudnice nešto usporenije odstranjuje kofein, te se on duže zadržava u tijelu majke. Zato američka uprava za hranu i lijekove preporučuje trudnicama ograničen unos kofeina.

Umjerenost unosa kofeina znači ne više od 300 miligrama dnevno.

Prevedeno u broj šoljica kave, to bi značilo dvije kave tijekom jednog dana. Ali, ako buduća mama poželi još koji gutljaj svog omiljenog napitka, neka to onda bude kava bez kofeina. Dvije, pa čak i tri šoljice ove kave u toku dana, obezbjedit će ugođaj željene arome bez kofeinskih efekata na plod.

Naravno, ne sadrži samo kava kofein, postoji mnogo drugih namirnica. Jedna takva je čokolada. Naravno, to ne znači da nikako ne smije jesti čokoladu, bitno je da je u normalnim količinama.

 

Ne propustite