POSKUPILA STRUJA, A EVO KAKO DA SMANJITE TROŠAK: Uz ova 4 poteza smanjite račun za struju

Kiosk
POSKUPILA STRUJA, A EVO KAKO DA SMANJITE TROŠAK: Uz ova 4 poteza smanjite račun za struju
.

Račun za struju će već u januaru, zbog naknada biti veći, a poskupljenje potrošnje najavljeno je za 1. februar.

Pravi je momenat da počnete da štedite.

KAKO UŠTEDETI STRUJU?

Iako je poskupljenje značajno, postoji način da ipak donekle smanjite račune. Evo kako možete da smanjite potrošnju u četiri najkorišćenije prostorije.

U KUHINJI

Da biste uštedjeli i smanjili potrošnju struje u kuhinji, termostat frižidera podesite između tri i pet stepeni Celzijusa. Redovno uklanjajte naslage leda iz frižidera zato što, osim što štedite energiju, produžavate i vek trajanja uređaja. Bez potrebe ne otvarajte ni vrata rerne od šporeta jer se tako snižava temperatura za 15 stepeni, a ringlu na šporetu uvijek birajte prema veličini posude u kojoj se priprema jelo. Posude uvijek poklapajte kako biste skratili vrijeme kuvanja, a samim tim i potrošnju energije.

U KUPATILU

Pojedina istraživanja pokazuju da prosječna srpska porodica koristi mašinu za pranje veša oko pet puta nedeljno. Ukoliko i vi spadate u ovu grupu a želite da smanjite račun za struju, mašinu uključujte noću, kada je električna energija četiri puta jeftinija. Koristite i kraće programe i nikad ne uključujte mašinu za veš polupraznu. Zbog uštede energije i termostat bojlera podesite na temperaturu između 50 i 60 stepeni, ali angažujte i majstora da vam očisti kamenac na grejaču koji povećava potrošnju struje i izaziva kvarove bojlera.

U DNEVNOJ SOBI

Ušteda energije u dnevnom boravku najčešće je vezana za osvjetljenje. U prostoriji u kojoj niko ne boravi uvijek treba gasiti svjetlo, a poželjno je što više koristiti prirodno svjetlo jer je ono najprijatnije i najzdravije za oči. Koristite i štedljive sijalice koje, iako su skuplje, znatno duže traju od običnih. Osim toga, troše 75 odsto manje električne energije od običnih sijalica iste svjetlosne jačine.

U SPAVAĆOJ SOBI

Najekonomičnija prostorija u stanu, kad je riječ o potrošnji struje, jeste spavaća soba Ukoliko nemate centralno grijanje u stanu, zimi je najbolje da se grijete na TA peć. Punite je noću jer tokom zime jedna TA peć, čak i kada je racionalno koristite, potroši oko 60 odsto ukupne električne energije jednog domaćinstva. Gasite i svjetlo za sobom ako nikog nema u prostoriji jer sijalice pojedinačno nisu veliki potrošači, ali ukoliko upalite sve sijalice u kući u isto vrijeme, onda troše mnogo struje.

KOLIKO POSKUPLJUJE STRUJA

Vlada Srbije je donela uredbu o uvećanju posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije u 2021. odnosno izdvajanja za obnovljive izvore energije, i to sa sadašnjih 0,093 dinara po kilovatu utrošene struje, na 0,437 dinara, saznaje “Blic Biznis”.

To praktično znači da će zbog skoka ove naknade, računi potrošaća već u januaru naredne godine biti veći, iako je poskupljenje struje za domaćinstva i male kupce od 3,4 najavljeno za 1. februara.

Drugim riječima u obračunu za januar, pored stare cene za utrošene kilovate, naći će se novi iznos naknade kojim će se podmirivati proizvođači obnovljivih izvora energije.

Prevedeno na jezik novca, primera radi, potrošač koji je u novembru po osnovu podsticaja za povlašćene proizvođače električne energije, što je posebno definisana stavka u računu, za utrošenih 798 kilovata struje platio 74 dinara, u januaru naredne godine za istu tu potrošnju platiće 348 dinara, što je četiri i po puta više, piše "Blic".

Novi.ba/Žena.rs

Ne propustite