Sretan 68. rođendan, Paolo Koeljo!

Lifestalgija
Sretan 68. rođendan, Paolo Koeljo!
Vodio je izuzetno zanimljiv život. Proučavao je magiju i okultizam, pješice kao hodočasnik prešao put dug 830 km, bio je hipik, pisao je pjesme za ...

Paolo Koeljo je proučavao magiju i okultizam od svoje 25. godine. Pošto je pješice prešao put dug 830 km na hodočašću do Santijago de Kompostela, napisao je 1986. godine knjigu 'Dnevnik jednog čarobnjaka', koja je ubrzo postala bestseler u Brazilu. Deset godina su svi romani Paula Koelja zauzimali najviša mjesta na listama bestselera širom svijeta.

pao3

Prema anketi BBC-ja (2003) njegov roman 'Alhemičar' svrstan je u sto najomiljenijih djela svih vremena. Kritika je posebno naklonjena njegovoj poetici, realističnom i filozofskom stilu pisanja i simboličnom jeziku koji se ne obraća našem razumu, već našem srcu.
 
Vodio je izuzetno zanimljiv život.
 
Duh pobune odredio je njegovu mladost: bio je hipik, pisao je tekstove za pjesme nekolicine čuvenih brazilskih pop zvijezda, uključujući i Elisa Reginu i Raula Seišasa. Kratko poslije toga zaposlio se kao novinar.

pao2
Prema francuskom magazinu "Lire", rangiran je kao drugi najprodavaniji pisac svijeta. Nominacija je zasnovana na relevantnim bestseler listama u velikom broju zemalja na svim kontinentima.

Pprilikom posjete Beogradu, septembra 1998. uručena mu je nagrada "Specijalni zlatni bestseler", kao najčitanijem stranom piscu u prethodnoj deceniji.
 
Pored knjiga, piše i nedeljne kolumne u mnogim svjetskim listovima.
 
Osnivač je Instituta Paolo Koeljo, koji obezbjeđuje pomoć najugroženijim slojevima brazilske zajednice, naročito djeci i starima.

pao4
 
Povjerena mu je dužnost specijalnog savetnika Unesco programa: "Duhovno ujedinjavanje i interkulturološki dijalog".
 
On je prvi autor nemuslimanske vjeroispovesti od islamske revolucije 1979. koji je pozvan na razmjenu ideja u Iran.
 
Član je Brazilske akademije književnosti od 2002.

Izvor: dnevno.rs

Ne propustite