IMATE IH U FRIŽIDERU, A AKO IH SAMO POMIRIŠETE OTROVAĆETE SE ODMAH: Bacite ove namirnice čim ih vidite

Objavljeno:05.12.2020 - 22:29
A A A Times Arial

 Stručnjaci tvrde da nije svaka plijesan otrovna, ali evo na šta treba da obratite pažnju

Za razliku od pokvarene hrane, buđ koja se skuplja na namirnicama ne smrdi, već stoji na površini i samom svojom pojavom nas odbija da jedemo takvu hranu.

Šta bi se dogodilo kad bismo, recimo, pojeli takav hljeb? Stručnjaci kažu da odgovor nije jednostavan i da je rizik po zdravlje jednak kao i kad popijemo vodu iz neprovjerenog izvora. - Nije svaka buđ toksična. Postoje brojne vrste, a samo neke od njih mogu naštetiti zdravlju - objašnjava mikrobiolog Rendi Vorobo sa Univerziteta Kornel.

open-fridge-full-of-groceries-123527027-5a724c9f1d6404003754348d

Nemojte je mirisati

Profesor Kornel tvrdi da upijanje mirisa namirnice na kojoj se stvorila buđ povećava rizik od bolesti disajnih puteva. Hljeb s malim količinama bijele i plave buđi može se spasti, ali s obzirom na to da se ona lako može proširiti, morate isjeći cijeli centimetar ispod i oko mjesta gdje se pojavila, a ostalo možete bez problema pojesti.

Ukoliko hljeb ima narandžastu, žutu ili crnu buđ - obavezno ga bacite jer može da izazove bolove u stomaku.

Šta možete upotrebiti nakon što je odstranite

Sir je toliko gust da ispod površine nema dovoljno kiseonika koji bi dopustio da se buđ razvija. Ali da biste ipak bili sigurni, možete isjeći i koji centimetar više.

Većina voća je sigurna za jelo nakon što je s njega odstranjena buđ jer kiselost sprječava štetne bakterije da se razviju. Ako je voćka jako buđava, bacite je.

Buđ s džema ili ajvara možete odstraniti kašičicom, a dobro je da odstranite i još koji centimetar ispod nje kako biste bili sigurni da ste izvadili sve što ne valja.

Šta nikako da ne jedete

Mekane sireve

Povrće kad postane sluzavo

Orašaste plodove i sjemenke

Meso - čim primjetite i najmanju promjenu na njemu

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!