FARBATE KOSU SAMI KOD KUĆI? Stručnjaci objašnjavaju je li bolje bojiti je dok je MOKRA ILI SUHA

Kiosk
FARBATE KOSU SAMI KOD KUĆI? Stručnjaci objašnjavaju je li bolje bojiti je dok je MOKRA ILI SUHA
Frizerski  stručnjaci su objasnili u čemu je razlika i kako farbati kosu, zavisno o tome koristi li se trajna ili polu-trajna boja.

Ako bojite kosu kod kuće, zasigurno ste primjetili kako na uputstvu uvijek piše da boju aplicirate na mokru kosu, no u salonu je frizeri uvijek boje dok je kosa suha. Frizerski  stručnjaci su objasnili u čemu je razlika i kako farbati kosu, zavisno o tome koristi li se trajna ili polu-trajna boja.

Kad je kosa mokra, boja će se ravnomjernije rasporediti. Sa druge strane, kad je kosa suha, zasigurno ste primjetili da puno pažnje obraćate na to da pravilno nanesete i rasporedite boju, dok sa mokrom kosom to ide mnogo jednostavnije.

hairdye-0203-780x520

Mokra kosa ima bolju sposobnost upijanja. Naime, kad je kosa mokra kutikule se lakše "otvaraju", a samim tim i upijaju boju. U osnovi, postoji mogućnost da boja prodre u temelj dlake malo dublje, nego kad se kosa boja dok je suha. 

Posljednje, ali ne i manje važno, kad je riječ o bojenju kose kod kuće, mnogima je lakše kad u uputstvu piše da se boja nanosi na mokru kosu jer je samim tim i nered u kupatilu - manji!

Nedostaci farbanja mokre kose

Iako je boju lakše ravnomjerno rasporediti dok je kosa mokra, problem može biti neravnomjerna primjena. Ako je riječ o drastičnoj promjeni boje kose, dogovorite termin u frizerskom salonu ili isprobajte pažljivo i detaljno nanošenje boje na suhu kosu.

Drugi problem je taj što bi voda mogla potencijalno razrediti boju. Ako je kosa izuzetno suha i oštećena, kosa je suha i traži vlagu. U takvom slučaju, kosa bi mogla apsorbovati već toliko vode da će ostati jako malo mjesta za boju,prenosi Srbijadanas.To ne znači nužno da bojenje kose neće uspjeti, ali rezultat možda neće biti tako živopisan ili dugovječan kako ste se nadali. 

Treći problem je taj što je kosa, kad je mokra, sklona većim oštećenjima. Kutikule "štite" kosu, a kad je kosa vlažna, one se otvore i tako slabe veze koje štite korteks kose. Suvoj kosi prirodna ulja su dodatna pomoć u zaštiti vlasi, ali ni prirodna ulja nisu učinkovita pod pritiskom vode. Izbjegavajte vruću vodu, grubo četkanje i sušenje kose peškirom jer ćete tako pomoći kosi dok je lomljiva. 
 
Treba napomenuti kako farbanje kose dok je mokra ne funkcioniše sa svakom bojom. Trajna boja zahtjeva nanošenje boje na suhu kosu - kad želite da posvjetlite kosu, odnosno "blajhati je" kosa mora biti suha jer taj proces zahtjeva preciznost. S druge strane, ako prelazite u nešto tamnije nijanse, takođe bojite kosu dok je suha jer će se tako boja bolje "primiti".
 

Ne propustite