Sjećate li se vremena audiokasete? (FOTO)

Lifestalgija
Sjećate li se vremena audiokasete? (FOTO)
Muzika se kopirala i snimala s kasete na kasetu moćnim alatom od milja zvanim "dupli deck".

Svi četrdesetogodišnjaci sa sjetom nose sjećanje na audiokasete pune muzike. Muzika se kopirala i snimala s kasete na kasetu moćnim alatom od milja zvanim "dupli deck". Mnogo je muzičara i bendova zahvaljujući maloj kaseti zabilježilo svojih warholovskih pet minuta u istoriji – naročito svi oni underground-bendovi koji se nikada nisu uspjeli dokopati diskografske kuće. Velika je većina njih zauvijek nestala u tranziciji na digitalni zapis i internetsko društveno-mrežno dijeljenje muzike.

audio1

Ipak, djelić istorije sačuvan je na stranici http://noise-arch.net koja je prava Meka za sve ljubitelje upravo takvih underground/indie-kaseta iz dana kada je TDK, BASF ili Maxell medij bio standard za dijeljenje muzike. Žanrovi sežu od industriala, avangardnoga rocka pa sve do eksperimentalnih muzičkih zapisa koje je nemoguće klasificirati.

Najvećim ih je dijelom prikupio bivši voditelj radija CKLN-FM, Mike Dyer, a jasno prekrižen copyright logo na sajtu ukazuje na eru prije devedesetih iz koje su ponikli.

Stotine je kaseta složeno abecednim redom, a uz svaku A i B stranu (Bogohulno) konvertiranu u MP3 format, nalazi se i skenirani cover u svoj svojoj amaterskoj nesavršenoj raskoši. Ako vam on nostalgično ne poškaklja srce, onda ste vjerovatno već klinički mrtvi.

Izvor: planb.hr

Ne propustite