D vitamin i bebe, fali li vašoj bebi D vitamina? Kako nadoknaditi taj važni vitamin u organizmu?

Mame i bebe
D vitamin i bebe, fali li vašoj bebi D vitamina? Kako nadoknaditi taj važni vitamin u organizmu?
Zašto je važno da se bebi daje vitamin D? Koje su preporučene doze i kako se vitamin D daje bebi? Da li je bolji "domaći" ili "uvozni"? Vjerujemo da će vam naši odgovori razjasniti sve nedoumice u vezi sa vitaminom D.

Zašto je važno da se bebi daje vitamin D? Koje su preporučene doze i kako se vitamin D daje bebi? Da li je bolji "domaći" ili "uvozni"? Verujemo da će vam naši odgovori razjasniti sve nedoumice u vezi sa vitaminom D.
 
Vitamin D ima brojne uloge u organizmu, a najpoznatija mu je sprečavanje rahitisa. Naziv rahitis obuhvata grupu oboljenja kod kojih postoji poremećaj mineralizacije (ugradnje kalcijuma i fosfora) u kosti koje rastu. Stoga je moguć samo kod djece. Daleko najčešći razlog nedovoljne mineralizacije jeste nedostatak vitamina D, koji je neophodan za ugradnju kalcijuma u hrskavice i kosti. 

Zašto je važan vitamin D?


Vitamina D nema dovoljno u majčinom mlijeku, ali se on stvara u koži, pod dejstvom sunčevih zraka. Osim u tropskom i suptropskom pojasu, gdje su bebe od rođenja izložene dovoljnoj količini sunčevih zraka, u ostalom dijelu svijeta se primjenjuje vitamin D u obliku kapi. Kod odojčadi koja žive u područjima sa umjerenom ili hladnom klimom, i ne iznosi se golišava napolje tokom cijele godine - stvaranje vitamina D u koži ne zadovoljava potrebe organizma, pa su djeca u prošlosti često obolijevala od rahitisa. Danas se ova bolest uspješno prevenira dodavanjem vitamina D u vidu kapi, ili u sastavu adaptiranih mliječnih formula za bebe. Osim u preventivne svrhe, vitamin D se kod određenih oboljenja i u znatno većim dozama koristi i kao lijek.

U kom uzrastu se bebi daje vitamin D?


Osim u tropskom i suptropskom pojasu, gdje su bebe od rođenja izložene dovoljnoj količini sunčevih zraka, u ostalom dijelu svijeta se primjenjuje vitamin D u obliku kapi. Daje se svakodnevno, od 15. dana života do navršenih godinu dana, a djeci rođenoj tokom zimskih mjeseci i nakon prvog rođendana, sve do proljeća. 

Koliko vitamina D treba dati bebi?


Doza koja je dovoljna da spriječi rahitis, iznosi 400 internacionalnih jedinica (IJ) dnevno, a broj kapi zavisi od "jačine" preparata, kojeg propisuje pedijatar. 

Da li je bolje da se koristi vodeni ili uljani rastvor vitamina D?


S obzirom da je vitamin D rastvorljiv u mastima, a nije rastvorljiv u vodi, uljani rastvor je bolji i prirodniji.

Da li je potrebno bebu izlagati suncu?


Sa aspekta stvaranja vitamina D u koži - jeste. Posljednjih godina, svjedoci smo pretjeranog straha od UV zračenja. Međutim, bez sunca ipak ne možemo. Odojče treba u toku ljeta iznositi golišavo - ujutru i predveče, kada sunčevi zraci padaju na površinu zemlje pod najmanjim uglom, i to u „šareni hlad“. To znači da treba izbjegavati direktno sunčanje, ali je dobro da dijete bude ispod rijetke krošnje drveta, kako bi bar malo sunčevih zraka djelovalo na njegovu kožu i podstaklo stvaranje vitamina D u njoj. Šeširić na glavi je obavezan! Svi preporučeni preparati vitamina D i AD, koji mogu da se nađu na našem tržištu, u obliku su uljanog rastvora. U njihovom nedostatku, može da se dâ i vodeni rastvor. 

Na koji način se bebi daje vitamin D?
Odojčetu se vitamin D daje pomoću kašičice. Pošto je količina lijeka mala (obično jedna-dvije kapi), da bi ga beba sigurno progutala - treba da se u kašičicu najprije sipa malo mlijeka koje pije (majčinog ili industrijske formule), a zatim iz bočice kapne propisan broj kapi vitamina D, i dâ bebi da proguta.

Može li dijete koje dobija propisanu dozu vitamina D da oboli od rahitisa?


Nažalost, može, ali se to rijetko dešava. Tada se radi o takozvanom vitamin D rezistentnom rahitisu, koji je uzrokovan urođenom greškom u metabolizmu vitamina D, ili je posljedica neke druge bolesti (bubrežne ili crijevne).

yumama.com

 

Ne propustite