NIPOŠTO NE KUCAJTE OVE RIJEČI u tražilici GOOGLE-a: POLICIJA VAM MOŽE POKUCATI NA VRATA

Objavljeno:24.11.2020 - 13:01
A A A Times Arial

Postoji nekoliko stvari koje nikada ne biste smjeli kucati na Google pretraživaču. 

Google može da kombinuje i podatke o vašoj historiji pretraživanja sa svim ostalim podacima o vašem identitetu. 

google

To može da poveže u jedan profil kojeg potom koriste oglašivači kako bi dobili podatke i ideju o vama šta da vam ponude.

1 .Ne pretražujte stvari koje će odati vašu lokaciju

– 2006. godine se dogodio prvi ozbiljan trenutak ugrožavanja javnosti, AOL je objavio listu pretraga koje su sprovođene na njegovim sajtovima, identitet korisnika je proizvoljan brojem, ali obzirom da su neke pretrage i dalje vezane lično, mediji su rekli da je teško identifikovati rodni grad, godine, spol i komšiluk.

racunar2

2. Ne pretražujte ništa što ima veze sa medicinskim lijekovima 

Google tvrdi da brani oglašivačima da baziraju svoje kampanje na osjetljivim podacima, kao što su religiozna uvjerenja i zdravlje, a njegova pravila korištenja inače daju na pravo da sve pretrage bilježi, da ih sa IP adresom povezuje, kao i sa nalogom Googla a potom da koristi te podatke da bi nam servirao oglase širom svijeta.

google

3. Ništa sumnjivo ne tražite (posebno na poslu)

– prosto je sasvim, nemojte ništa sumnjivo tražiti ili stvari koje mogu da budu protumačene kao kriminalno ponašanje kada neko vašu historiju pretraživanja posmatra. Potrebno je da naglasiti kako su nekim istragama kao dokazi korištene Google pretrage, kao u vezi zločina sa kojeg su počinili.

google

Ova upustva slijedite, na vrijeme se osigurajte, a korištenje podataka može da ima i mnogo utjecaja na život, pazite gdje ostavljate svoje podatke.

BONUS: 

OVIH 9 STVARI NE BISTE TREBALI PRETRAŽIVATI

Postoje stvari koje doista nikada ne biste smjeli tražiti na Googleu. Bilo zbog toga što se radi o nečemu doista gadnom, ili zbog toga što neke stranice nisu sigurne da ih se gleda na poslu (pogotovo ako vam šef viri iza leđa).

Reddit je prikupio popis takvi Google pretraga. Evo što su sve stavili u ladicu 'nikad guglati':

1. Fournier
NBA košarkaš koji igra za Orlando Magic zove se Evan Fournier, a njegov je nadimak 'nikad guglati'. Za to postoji jako dobar razlog.

Njegovo prezime, koje na francuskom znači 'pekar', također je naziv za jednu vrstu gangrene koja pogađa genitalije. Upišete li u Google njegovo ime, mogli biste kao rezultat pretrage ugledatu slike upravo te bolesti. A to doista ne želite.

2. Krokodil
To je ulični naziv Desomorfina, snažne druge iz kategorije oploida koja se koristi kao nadomjestak herionu. Nuspojave ove droge su strašne rane i plikove po koži slične koži krokodila. Niti taj prizor ne želite vidjeti.

3. Vašu omiljenu hranu

Tako ćete samo ogladnjeti. A zašto biste to htjeli?

4. 'Mouth' larva
Jedan korisnik Reddita u Google je ukucao 'moth larva' (larva moljca). No napravio je tipfeler pa je slučajno napisao 'mouth larva' (larva u ustima). Prizor koji je ugledao kao rezultat svoje pretrage upravo je ono što biste i očekivali. I nije nimalo lijep.

5. Google
Sigurno ste čuli za beskonačnu petlju koja uopće nije mit i zbog koje bi svijet mogao doći svome kraju.

No, zanimljivo je da je vaša URL traka također i traka za pretragu. Uštedite si vrijeme i utipkajte onamo upravo ono što tražite. Ili svoj omiljeni pretraživač podesite kao 'default'.

6. Calculus Bridge
Ne, to nije matematički problem. To je otvrdnuti plak na zubima. To vam može skinuti zubar, ali taj prizor uopće nije lijep.

7. Vaša e-mail adresa
Može biti zanimljivo (i zastrašujuće) vidjeti što ste sve stavili na Internet. Redditovi korisnici prijavili su razne spamove, prodane račune, otkrivene lozinke i još puno toga. Najsigurnije je provjeriti čega sve ima na internetu, a trebalo bi biti tajno. Čak i ako vam se ne svidi ono što ćete naći.

8. Harlequin ichthyosis
To je ozbiljan genetički poremećaj i nema veze s likom Harlekina iz kazališta. Prije je ovo zastrašujuće i nimalo lijepo oboljenje bilo smrtonosno, ali danas pacijenti ipak preživljavaju uz puno muke.

9. Vaši simptomi
Ako mislite da ste bolesni, idite doktoru. Nemojte tražiti simptome po internetu. To nikad nije dobra ideja.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!