5 događaja iz djetinjstva koji formiraju PSIHU ČOVJEKA! Ovo će vas OBILJEŽITI ZA CIJELI ŽIVOT!

Objavljeno:23.11.2020 - 23:52
A A A Times Arial

Iskustva koja su nam se dogodila u djetinjstvu prate nas cijelog života i čest su uzrok anksioznosti i drugih poremećaja od kojih patimo u odraslom dobu, kažu psiholozi.
Naravno da ovo nije pravilo koje se odnosi na baš svakoga, ali traume iz detinjstva svakako utiču na rizik od kasnijeg razvoja psiholoških problema, prenose mediji.

Da li ste doživjeli neku od ovih 5 stvari u djetinjstvu?
1. Zlostavljači ili žrtve zlostavljanja
Studija objavljena 2013. godine u stručnom časopisu JAMA Psychiatry otkrila je da ljudi koji su bili na bilo koji način zlostavljani u djetinjstvu, češće razvijaju mentalne poremećaje u adolescenciji, a isto važi i za osobe koje su same bile zlostavljači. Potencijalne posljedice ovakvih iskustava su depresija, anksioznost, napadi panike i još puno toga.

270993-d1-f

2. Vaši roditelji su patili od anksioznosti
Ako su roditelji imali taj problem, rizik da će dijete razviti sličan poremećaj je povećan. Istraživanja pokazuju da djeca koja su rasla uz anksiozne osobe češće razmišljaju negativno i polako idu ka depresiji.

3. Nikada niste rizikovali
Čak i pretjerana roditeljska zaštita može biti uzrok anksioznosti u odraslom dobu. U takvoj djeci raste strah od svake potencijalne opasnosti i to ponašanje prenose i na odraslo doba. Zbog odsustva iskustava, svaka teža situacija kod vas može da izazove anksioznost.

4. Kao dijete ste prošli puno stresnih situacija
Ako ste konstantno kao dijete bili pod stresom iz različitih razloga, vi ste podložniji anksioznom poremećaju.

5. Niste dobijali dovoljno ljubavi
Kako god razmišljali ili to ne primećivali, nedostatak ljubavi u djetinjstvu snažno utiče na svaku osobu. I istraživanja su potvrdila da odrasli koji kao djeca nisu dobijali dovoljno ljubavi postaju podložniji depresiji i anksioznom poremećaju.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!