Na današnji dan 1961. godine rođen je Emir Hadžihafizbegović (VIDEO)

Na današnji dan 1961. godine rođen je Emir Hadžihafizbegović (VIDEO)
Pogledajte koji su događaji obilježili datum 20.08.

Emir Hadžihafizbegović je jedan od najpoznatijih savremenih bosanskohercegovačkih glumaca. Rođen je 20.08. 1961. u Tuzli, gdje je i odrastao. Diplomirao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Zanimljivo je da je prije toga pohađao studij književnosti, ali je nakon svađe sa profesorom izbačen s fakulteta. Nakon toga se iz radoznalosti odlučuje prijaviti na audiciju za prijemni ispit na Akademiju scenskih umjetnosti. Iako je akademija primala samo 8 kandidata, a prijavilo ih se više od 250, Emir je ostavio najbolji dojam i tako ulazi u svijet glume. Diplomirao je 1986. godine u klasi tadašnjeg docenta Emira Kusturice.

Debitovao je u filmu „Otac na službenom putu“, proslavio se kao Bogoljub Šaulić u kultnoj sarajevskoj predstavi „Audicija“ i kao konobar iz Bosanskog Grahova u ostvarenju „Hajde da se volimo“, a njegova uloga poručnika Safeta Pašića u „Karauli“ i danas se prepričava. Tokom više od dvadeset i pet godina karijere, glumac Emir Hadžihafizbegović publiku je osvajao upečatljivim rolama zbog čega važi za jednog od najtraženijih, ali i najomiljenijih glumaca u regionu.

Radio je kao profesor glume na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli, a od 2006. do 2010. godine obnašao je funkciju ministra sporta i kulture kantona Sarajevo.  Ostvario je više od 80 uloga u pozorištu, filmu i televizijskim serijama od kojih ćemo izdvojiti:

Filmovi: „Karaula“, „Otac na službenom putu“, „Gori vatra“, „Ljeto u zlatnoj dolini“, „Kod amidže Idriza“, „Dobro uštimani mrtvaci“, „Grbavica“, „Armin“, „Hajde da se volimo 2 i 3“ ... i dr.

TV serije: „Lud, zbunjen, normalan“, „Viza za budućnost“, „Odmori se, zaslužio si“, „Dva smo svijeta različita“ ... i dr.

Pozorišne uloge: „Audicija“, „Derviš i smrt“ „U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce“, „Kijametski dan“, „Žaba“, „Antigona“ „Iza sna“ ... i dr.

 

U nastavku pogledajte legendarnu scenu iz filma „Karaula“.

 

 

Ostali događaji na današnji dan – 20.08.

 

  • 1858. - Charles Darwin je objavio svoju teoriju o evoluciji živih bića pomoću koncepta razvijanja svih životnih oblika procesom prirodnog odabira.
  • 1866. - Američki predsjednik Andrew Johnson službeno izjavljuje da je Američki građanski rat završen.
  • 1884 - Nakon četiri godine gradnje, svečano je otvorena zgrada Beogradske željezničke stanice sa koje je nekoliko dana kasnije krenuo prvi voz tek izgrađenom prugom Beograd-Niš.
  • 1920. - Allen Woodring osvojio je zlatnu olimpijsku medalju u trci na 200 metara, noseći pozajmljene patike.
  • 1940. - U Meksiku je u atentatu smrtno ranjen ruski revolucionar jevrejskog podrijetla Lav Davidovič Bronštajn, poznat kao Lav Trocki, jedan od vođa Oktobarske revolucije. Atentat je izvršio španjolski komunista Ramón Mercader, po Staljinovom nalogu. Trocki, koji je po dolasku Staljina na vlast bio njegov blizak suradnik, a potom žestok protivnik, podlegao je ranama narednog dana.
  • 1968. - 650.000 vojnika Varšavskog pakta izvršilo je invaziju na Češku, kako bi slomilo "Praško proljeće" - kratak period liberalizacije u ovoj tada komunističkoj zemlji. Česi su protestovali velikim demonstracijama i drugim nenasilnim taktikama, ali to nije bilo dovoljno da se suprotstave sovjetsikm tenkovima.
  • 1980. - Italijanski alpinista Reinhold Messner je prvi uspio da se sam popne na najviši vrh svijeta Mont Everest bez upotrebe kisika. Messner je jedan od rijetkih alpinista koji je osvojio svih 14 vrhova viših od 8.000 metara - koliko ih ukupno ima na svijetu.
  • 1988. - Iransko-irački rat: primirje je dogovoreno, nakon gotovo osam godina rata.
  • 1991 - U Moskvi je uveden policijski sat, Boris Jeljcin ukazom je preuzeo komandu nad oružanim snagama SSSR lociranim u Rusiji, nakon što su antireformske snage pokušale da u noći između 19. i 20.08. izvrše državni udar i obore s vlasti posljednjeg lidera SSSR-a Mihaila Gorbačova. Preko 100.000 ljudi okupilo se ispred parlamenta SSSR-a u želji za ostavkom Mihaila Gorbačova.
  • 1994 - Na Palama, Republika Srpska i Republika Srpska Krajina proglasile su ujedinjenje i usvojile dokument o prisajedinjenju SR Jugoslaviji.
  • 1996 - Ruske trupe opkolile su Grozni, hiljade izbjeglica napustile su glavni grad Čečenije. Rat u Čečeniji počeo je krajem 1994. godine kada je Boris Jeljcin poslao trupe da uguše pokret za neovisnost te bivše sovjetske republike.

 

Rođenja poznatih ličnosti na dan 20.08.

1833. - Benjamin Harrison - američki političar i državnik.

1901. - Salvatore Quasimodo - italijanski pjesnik i prevoditelj.

1905. - Hasan Kikić - bosanskohercegovački književnik.

1941. - Slobodan Milošević - srbijanski političar i državnik.

1931. - Don King - najpoznatiji promoter u historiji boksa.

1944. - Rajiv Gandhi - indijski političar.

1948. - Robert Plant - britanski glazbenik.

1964. - Dino Dvornik - hrvatski pjevač, skladatelj i tekstopisac.

1951. - Nura Bazdulj-Hubijar - bosanskohercegovačka književnica.

 

Smrti poznatih ličnosti na dan 20.08.

984. - Ivan XIV. - papa Rimokatoličke crkve.

1823. - Pio VII. – papa Rimokatoličke crkve.

1914. - Pio X. - papa Rimokatoličke crkve.

1915. - Paul Ehrlich – njemački fizičar i naučnik, dobitnik Nobelove nagrade.

1917. - Adolf von Baeyer – njemački kemičar, dobitnik Nobelove nagrade.

1978. - Miodrag Borisavljević - srpski pisac.

1990. - Radmila Matejčić - hrvatska povjesničarka umjetnosti i arheologinja.

1994. - Aleksandar Petrović - srpski reditelj.

Ne propustite