RODITELJI OPREZ: Nemojte hraniti bebe s ovim bočicama jer postoji OPASNOST

Mame i bebe
RODITELJI OPREZ: Nemojte hraniti bebe s ovim bočicama jer postoji OPASNOST
Znanstvenici su utvrdili da preporučena temperatura za sterilizaciju plastičnih boca i pripremu mlijeka uzrokuje otpuštanje milijuna čestica mikroplastike i milijardu čestica nanoplastike.

Bebe koje se hrane bočicom svaki dan progutaju na milijune čestica mikroplastike, pokazalo je istraživanje koje je opisano kao prekretnica u razumijevanju utjecaja iznimno sitnih dijelova plastike na čovjeka, piše Guardian.

Znanstvenici su utvrdili da preporučena temperatura za sterilizaciju plastičnih boca i pripremu mlijeka uzrokuje otpuštanje milijuna čestica mikroplastike i milijardu čestica nanoplastike.

Studijom su bile obuhvaćene bočica napravljene od polipropilena i one čine 82 posto svjetskog tržišta. Glavna alternativa su im staklene boce. Upravo je polipropilen najčešće korištena vrsta plastike, a testiranja su pokazala da su i druge posude za tekućine napravljene od ovog materijala otpuštale milijune čestica mikroplastike po jednoj litri tekućine.

o-hong-kong-baby-formula-smugglers-facebook

Studija je potvrdila ranije navode da mikroplastika znatno kontaminira namirnice. Još nije točno utvrđeno kako mikroplastika utječe na zdravlje čovjeka te su zbog toga znanstvenici pozvali da se to hitno istraži. To je prije svega potrebno napraviti među populacijom novorođenčadi.

Istraživači su dali upute za sterlizaciju u cilju da se smanji izloženost česticama mikroplastike.

Profesor Učilišta Trinity John Boland je istaknuo da su, kako je rekao, potpuno zapanjeni količinom mikroplastike koja nastane u bočici za bebe. Ukazao je da je potrebno istražiti koliko mikroplastike dođe do krvotoka i u druge dijelove tijela.

Za Philippa Schwabla sa Medicinskog sveučilišta u Beču ovo je istraživanje prekretnica jer je pokazalo da se alarmantna količina mikroplastike unosi u organizam tijekom konzumacije neke namirnice. I on je naglasio da je potrebno istražiti kako ova materija utječe na zdravlje djece.

Profesor na melburškom Sveučilištu RMIT Oliver Jones je naveo da roditelji koji koriste ove bočici ne trebaju osjećati grižnju savjest, ali da se treba uhvatiti u koštac ovog problema. Ranije su znanstvenici upozoravali da su zabrinuti količinom mikroplastike koja može dospjeti u organizam npr. konzumacijom vode iz plastične boce.

Spomenuto istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Food i njime je bilo obuhvaćeno tri četvrtine svjetske populacije. Istraživači su procijenili da su bebe u prvoj godini hranjenja ovim bočicama prosječno izložene 1,6 milijuna čestica mikroplastike dnevno. U Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i europskim zemljama taj broj je iznosio više od dva milijuna.

Ne propustite