Na današnji dan Sovjeti su u svemir lansirali pse Belku i Strelku

Na današnji dan Sovjeti su u svemir lansirali pse Belku i Strelku
Na današnji dan Sovjeti su u svemir lansirali pse Belku i Strelku

19.08.1960.  Sovjeti su u svemir lansirali satelit Sputnjik 5 u kojem su bili psi Belka i Strelka, 40-ak miševa, 2 štakora te različite vrste biljaka. Cilj ovog eksperimentalnog leta bio je poslati životinje u orbitu i vratiti ih sigurno na Zemlju kako bi se istražila mogućnost života živih bića u svemiru i utjecaj života u svemiru na živa bića.

Sputnjik 5 je predstavljao drugi pokušaj da se sa psima lansira Vostok kapsula.  U prethodnom pokušaju vozilo za lansiranje kapsule je doživjelo kvar, komora za sagorijevanje se raspala tokom uspinjanja i oba psa su poginula. Srećom po Belku, Strelku i ostale životinje, drugi pokušaj je bio uspješan i životinje su se dan kasnije žive i zdrave vratile na Zemlju. Zanimljivo je da je i prvo biće koje je odletilo u svemir bilo upravo pas. Sovjeti su 1967. godine lansirali mješanku „Lajku“ koja je postala prvi dokaz da je moguć život u bestežinskom stanju. Iako se psi uvijek nastoje vratiti kući, Lajka se nažalost nije vratila jer njen satelit nije imao modul za vraćanje i prizemljivanje.

Jedan od ciljeva misije Sputnjik 5 je bio da se presretne američki satelit „Echo“ koji je bio pasivan . U letjelici su bile postavljene kamere koje su pratile ponašanje pasa, a Sovjeti su objavili da su psi počeli da laju kada su kroz prozor ugledali američki satelit (nije poznato da li je ovaj podatak istinit ili je riječ o hladnoratovskoj propagandi).

Ova misija je bila veoma značajna u daljem istraživanju svemira, jer su se u svemir ubrzo nakon toga počele slati posade sa ljudskom posadom. Tako je 12.04.1961. kosmonaut Jurij Gagarin, postao prvi čovjek koji je uspješno odletio u svemir u svemirskom brodu Vostok 1 i tom prilikom obletio našu planetu.

Zanimljivo je da je godinu dana kasnije Strelka dobila mlade, a premijer Sovjetskog saveza Nikita Hruščov je poklonio jedno štene Carolini Kennedy – kćerki predsjednika Kennedyja. Navodno su savjetnici za sigurnost predsjednika Kennedyja bili protiv primanja ovog umiljatog poklona, jer su se pribojavali da su Sovjeti implantirali mikrofone za prisluškivanje u njegovom tijelu. Nakon prirodne smrti, psi Belka i Strelka su preparirani i izloženi u muzeju aeronautike u Moskvi.  U Rusiji je 2010. godine snimljen dugometražni animirani film pod imenom Belka i Strelka: Svemirski psi.

 

Ostali događaji na današnji dan – 19.08.

  • 1878. - Poslije žestokih uličnih borbi austrougarske trupe ušle su u Sarajevo i uspostavile svoju upravu. Odlukom Berlinskog kongresa 13.08., Austrougarska je dobila pravo da na 30 godina okupira Bosnu i Hercegovinu, a 1908. ju je anektirala.
  • 1909. - Održana je prva automobilska utrka u Indianapolisu.
  • 1910. - U Cetinju je puštena u rad prva električna centrala u Crnoj Gori. Svečano puštanje u rad centrale upriličeno je povodom krunisanja kralja Nikole, a služila je za osvjetljenje Dvora, Zetskog doma, glavne cetinjske ulice i nekoliko kuća viđenijih Crnogoraca.
  • 1934. - Adolf Hitler je preuzeo apsolutnu vlast u Njemačkoj i zvanično postao "diktator", a nova funkcija kojom je objedinjena pozicija predsjednika i kancelara je dobila ime "Führer".
  • 1944. - Drugi svjetski rat: Pariz se oslobodio od njemačke okupacije.
  • 1953. - U vojnom udaru, uz podršku SAD, zbačen je iranski premijer Mohamad Mosadek, a šah Mohamad Reza Pahlavi vratio se iz egzila u Italiji da preuzme vlast.
  • 1979. - Ruski kosmonauti Vladimir Ljakov i Valerij Rjumin vratili su se na Zemlju vasionskim brodom "Sojuz 34" poslije rekordnih 175 dana provedenih u svemiru.
  • 1991. - U Sovjetskom Savezu je izveden državni udar kojim su pristalice tvrde linije pokušale da zbace sa vlasti Mihaila Gorbačova, tvorca sovjetske "glasnosti" i "perestrojke". Ključnu ulogu u suzbijanju udara odigrao je tadašnji predsednik Rusije Boris Jeljcin, koji je potom postao Gorbačovljev glavni politički rival.
  • 1999. - Ispred zgrade Skupštine SR Jugoslavije u Beogradu održan je jedan od najvećih opozicionih mitinga na kojem su zatražene demokratske promjene u Srbiji i smjenjivanje predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića.
  • 2005. - Započela je prva ikada održana zajednička rusko-kineska vojna vježba.

 

Rođenja poznatih ličnosti na dan 19.08.

1871. - Orville Wright - američki pionir aviacije, konstruktor i graditelj aviona.

1883. - Coco Chanel - francuska modna dizajnerica.

1901. - Rudolf Matz - hrvatski skladatelj i glazbeni pedagog.

1904. - Nikola Šop - bosanskohercegovački pjesnik hrvatskih korjena.

1946. - Bill Clinton - američki političar i državnik.

1969. – Matthew Perry - kanadsko-američki glumac.

1979. - Kate Hudson - američka glumica.

 

Smrti poznatih ličnosti na dan 19.08.

14. - Gaj Julije Cezar Oktavijan - prvi rimski car.

1662. - Blaise Pascal - francuski filozof, matematičar i fizičar.

1819. - James Watt - škotski izumitelj parnoga stroja.

1936. - Federico García Lorca - španjolski pjesnik

1977. - Groucho Marx – američki komičar.

 

 

Ne propustite