Zanimljiv izum za borbu protiv bacanja hrane!
"Frižider solidarnosti" ideja je Alvara Saiza, a postavljen je u baskijskom gradu Galdakao kako bi se smanjila količina bačene hrane.
Cijeli projekat podržao je i gradonačelnik španskog grada Ibon Uribe sa 5.500 dolara kojima je kupljen uređaj, plaćena struja, održavanje i studija zdravstvene sigurnosti.
Volonteri lokalnog udruženja kažu da ove namirnice najčešće koriste siromašni, a neki dolaze čak i iz drugih mesta. U frižideru završe i jela, salate, frapei, omleti ili cijele korpe hrane koje ostavljaju stanovnici, ali i restorani i barovi. Na svakom proizvodu naznačen je rok trajanja.
"Dosad ništa nismo bacili", ponosni su ovi humani ljudi.
Nema ograničenja u količini hrane ili napitaka koje se mogu uzeti iz frižidera, a uskoro bi još jedan takav frižider trebao biti postavljen u drugom dijelu grada.
Važno je dodati da volonteri redovno proveravaju svaki pojedinačni proizvod kako bi bili sigurni da ništa nije pokvareno. Dobrim ljudima sugeriše se da u frižider ne ostavljaju svježe meso, ribu niti jaja, a sve što je skuhano kod kuće mora imati adekvatnu naljepnicu na kojoj piše šta je i kad je napravljeno.
Samo u prvih pet sedmica od propadanja je spašeno na stotine kilograma hrane, a siromašni su nahranjeni.
Pokretač projekta kaže da su ga već kontaktirali iz brojnih drugih gradova koji su zainteresovani da pokrenu nešto slično.