KIŠEM I NOS MI JE ZAČEPLJEN, DA LI IMAM KORONU? STIGLO OBJAŠNJENJE DOKTORICE: Ovo je važno da znate

Objavljeno:23.10.2020 - 11:53
A A A Times Arial

Zapušen nos je redovna pojava u oktobru svake godine, ali ove može da izazove paniku zbog pandemije korona virusa. Zapušen i kijanje jesu navedeni kao simptomi korona virusa, prema navodima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, ali ne smatra se istovremeno najčešćim simptomom.

Za sad nema podataka koliko zaraženih osoba ima i ovaj simptom, ali Svjetska zdravstvena organizacija kaže da postoje. Na samom početku pandemije, objavili su rezultate koje tvrde kako je 4.8 pacijenata u Kini prijavilo i ovaj simptom. Brojka je znatno manja od simptoma poput temperature (87.9%), suvog i upornog kašlja (67.7%), i umora (38.1%).

Poput mnogih simptoma korona virusa, zapušen nos nije specifičan simptom, što znači da se može povezati sa drugim vrstama bolesti.

To je posebno važno znati u vrijeme kada kolaju grip i alergije, ali i obična prehlada. Važno je kontaktirati izabranog lekara, osim u slučaju da imate i neke teže simptome koji zahtevaju hitan pregled. Uvijek se prvo projverava da li pacijent i druge simptome kovida-19, uz opšte zdravstveno stanje.

“Važno je ne donositi zaključke bez provjere, pa će tako svaki ljekar pitati postoje li i simptomi alergije i imate li istih problema svake godine kad nastupi jesen“, objašnjava dr Neha Vjas.

Vaše životne navike igraju veliku ulogu. Ako ignorišete upustva o fizičkoj distanice i ne nosite masku ili ne perete ruke, tekst za korona virus bi morao biti idući korak, zaključila je dr. Vjas.

Vrlo slično kao da se radi o posledici lii simptomu bio koje druge bolesti – dokle god ne primjećujete druge simptome poput poteškoća sa disanjem ili bolovima u grudima. Ako su simptomi blagi, pokušajte problem olakšati inhalacijom, korištenjem sprejeva sredstava za otpušavanje nosa. Svakako je važno pridržavati se trenutno zadanih mjera kako bi vaš začepljen nos bio samo jedan simptom prehlade.

(Zena.blic.rs)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!