Toplo mlijeko sa ovim začinom je spas protiv virusa i prehlade: Pred spavanje popijte ovo i ne brinite za gripu!

Kiosk
Toplo mlijeko sa ovim začinom je spas protiv virusa i prehlade: Pred spavanje popijte ovo i ne brinite za gripu!
Odbranite organizam od jesenje viroze i prehlade drevnim ajurverdskim receptima

Odbranite organizam od jesenje viroze i prehlade drevnim ajurverdskim receptima

Od davnina se mlijeko sa začinima i ljekovitim biljem u Indiji koristilo kao zdrav, napitak. U ajurverdi je takvo mlijeko poznato pod imenom Sidha Dugdham.

Izuzetno je cjenjeno u ajurverdskoj medicini jer hrani organizam, smiruje emotivnu napetost i pomaže pri uravnotežavanju svakog tjelesnog tipa.

Uz mnoge blagodati za zdravlje i ljepotu, ovo mleko podstiče i vitalnu energiju - ojas.

Kako bi pripremili mleko na zdrav način bitno je da ga ne pijete hladnog i neprokuhano. Potrebno ga je dovesti do vrenja, i zatim ga kuati na laganoj vatri još 5 do 10 minuta zajedno s ljekovitim biljem.

health-benefits-of-ginger-milk-min

Ključanje mijenja njegova struktura koja ga čini lakše probavljivijim, naročito za kapha tjelesni tip koji inače ima sporiji probavni sistem.

Kome je namjenjeno ovo mlijeko

Zbog svojih ljekovitih svojstava i hranjivih tvari ovaj napitak se posebno preporučuje ljudima čiji je organizam iscrpljen i slab. Telu vraća imunološku otpornost i probavnu snagu čime ga štiti od raznih bolesti.

Preporučuje se i ljudima koji pate od kapha poremećaja koji uključuje kašalj, pojačan sekret, zapušene sinuse ili disajne infekcije. Ajuverda savjetuje da mlijeko pijete u večernjim satima zbog njegovih umirujućih i probavnih svojstava čime pospješuje miran i dubok san te zdravu jutarnju probavu.

 Haldi - Sidha mlijeko s kurkumom

Kurkuma svojim moćnim sastojcima jača imunitet, poboljšava zdravlje srca i smanjuje rizik od prehlade, gripe i drugih infekcija.

Mlijeko s kurkumom pomaže tijelu da se odbrani od virusa te je odlično za ublažavanje akutnih poremećaja koji su vezani za grlo i pluća poput upale krajnika, laringitisa i promuklosti grla.

 Adraka - Sidha mlijeko s đumbirom

Đumbir se u ajurverdi naziva "univerzalnim lijekom", a terapeutska upotreba đumbira opisana je u drevnim ajuverde tekstovima kao lijek za razne bolesti kao što su artritis, bolesti probavnog, respiratornog i kardiovaskularnog sistema.

Mlijeko s đumbirom ublažava poremećaje respiratornog sistema poput suhog kašlja i emfizema te pomaže u smanjenju i ublažavanju bolova u mišićima, zglobovima i kostima.

 

Ne propustite