Osjećate grč u šaci? OBAVEZNO PROČITAJTE OVO: To je rani znak ove bolesti

Kiosk
Osjećate grč u šaci? OBAVEZNO PROČITAJTE OVO: To je rani znak ove bolesti
Bezopasan simptom na koji često ne obraćamo pažnju, a često nas upozorava na nešto ozbiljno.

Bezopasan simptom na koji često ne obraćamo pažnju, a često nas upozorava na nešto ozbiljno.

Grčevi u dlanu i prstima je pojava sa kojom su se vjerovatno svi već susreli. Iako je neprijatan osjećaj, često ga zanemarujemo, a ne bi trebalo. Jer, takvi grčevi mogu da budu rani znakovi mnogih bolesti.

Ako grčevi vremenom postanu redovni to je često simptom hormonalnih poremećaja, problema sa metabolizmom ili manjka vitamina.

Manjak vitamina ili minerala
Vitamin B12 je neophodan za zdravo funkcionisanja nervnog sistema.  Kao rezultat nedostatka vitamina B12, magnezijuma i kalijuma može doći do utrnulosti ruku i stopala, što može biti praćeno umorom i slabošću.

Problemi sa vratom i kičmom

Cervikalni sidrom, koji se obično manifestuje bolovima u vratu postao je problem modernog čovjeka. Zbog redovne upotrebe računara ili telefona, i drženja vrata u istoj poziciji, lako može da dođe do bolova u kičmi i vratu. A grčevi i bolovi u leđima često prouzrokuju slične probleme i u šaci i u stopalu.

Ručni zglob je najuži dio tijela i vijekovima je predstavljao simbol ženske ljepote. Međutim, dokazano je da žene sa uskim ručnim zglobom, naročito srednjeg životnog doba, imaju veći rizik od nastanka sindroma karpalnog tunela. Karpalni tunel je uzak prostor između tetiva kroz koji prolazi živac koji se na latinskom zove nervus medijanus.

Ukoliko dođe do uvećanja ili upale tetiva u ručnom zglobu, prostor karpalnog tunela se dodatno sužava, što dovodi do pritiska na ovaj nerv. Pritisak na nerv uzrok je tegoba koje se javljaju u nivou palca, kažiprsta, srednjeg prsta i dijela domalog prsta, i to u vidu utrnulosti, trnjenja, bockanja, bola i smanjenog osjećaja za dodir.

92617f5cdaa6cb6b020eea80e6

Ovom sindromu sklone su i trudnice, a može se javiti i kao posljedica rasta tumora u prostoru karpalnog tunela.

Glavni simptom ove bolesti jeste utrnutost šake.

Dijabetes

Stalno visok nivo šećera krvi može da dovede do oštećenja nerava, a oštećen nervni sistem može da pruzrokuje grčeve u šaći. Ako hronično osjećate neprijatni bol u ruci, obavezno izmjerite šećer.

Oboljenje štitne žlijezde
Gubitak kilograma ili gojaznost, umor, gubitak kose, ali i razne promjene na koži mogu da ukažu na oboljelenje štitne žlijezde. Kada je organ neaktivan (hipotireoza), on ne proizvodi dovoljno određenih hormona (T3 i T4).
Pacijenti mogu iskusiti umor, naglo dobijanje na kilaži, suhu kožu, zatvor... Mnogi prijavljuju i utrnulost ruku, posebno u slučaju dugotrajnog neliječenog hipotiroidizma, koji može prouzrokovati oštećenje perifernih nerava.

Ne propustite