U KUHINJI SU VAM SE POJAVILI MALI ŽUTI MRAVI? Uz ovaj trik ONI ĆE ZAUVIJEK NESTATI IZ VAŠEG DOMA

Sve za dom
U KUHINJI SU VAM SE POJAVILI MALI ŽUTI MRAVI? Uz ovaj trik ONI ĆE ZAUVIJEK NESTATI IZ VAŠEG DOMA
U nastavku pogledajte nekoliko korisnih savjeta pomoću kojih ćete ih se riješiti:

U nastavku pogledajte nekoliko korisnih savjeta pomoću kojih ćete ih se riješiti:

Ljepljiva traka

Pohod vojske mrava na vašu kuhinju prvo zaustavite obostrano lepljivom trakom. Pronađite putanju mrava i prostor prema kojem se kreću "ogradite" trakom preko koje kolona jednostavno neće moći da pređe.

Borna kiselina

Prodaje se u obliku praška. Pomeijšajte 3 kašike borne kiseline i 3 kašike šećera u 2 dl tople vode. Namočite komadiće vate u ovu tečnost i stavite ih na mjesta gdje se skupljaju mravi. Šećer će ih privući, a borna kiselina uništiti.

Brašno

brasno33

Mravi ne podnose bijelo pšenično brašno pa ćete ih njime lako odbiti. Posipajte brašno po ivicama prostorije u koju dolaze. Još jedno brašno koje će ih uništiti je - kukuruzno. Ovu vrstu brašna mravi će odnijeti nazad u svoj rov i pojesti, ali ne mogu da ga svare i to će ih potamaniti.

Tegla za cvijeće

Ako ste u dvorištu locirali rov mrava, jednostavno ćete ga uništiti pomoću obične tegle. Jednu veću teglu smjestite ravno iznad rova, kroz rupice na dnu tegle ulijte dve litre vrele vode i tako ćete uništiti njihovu naseobinu.

Citrusi

limun

Ne trebaju vam opasni industrijski insekticidi da biste se odbranili od mrava, pomoći će vam limun i pomorandža čije mirise mravi ne podnose. Limunovim sokom poprskajte pragove i simsove prozora. U blenderu napravite pire od pomorandžine kore i jedne šoljice tople vode pa ga polako izlijte u mravlju naseobinu.

Biber

Mravi u vašem domu uglavnom traže šećer, a vi ih iznenadite biberom. Mjesta na kojima se skupljaju i kojima putuju posipajte biberom jer ćete im tako poslati poruku da u blizini nema šećera.

Začini

Mravi vole da putuju i u smjeru mlevene paprike. Odbijte ih od paprike tako što ćete u posudu ili paketić u kojem je čuvate staviti lovorov list. Sličan trik možete primjeniti i na posudama sa šećerom, samo što u tom slučaju možete zalepiti lovorov list na njih jer bi šećer pokupio njegov miris. Unutar kuhinjskih ormarića stavite male vrećice s žalfijom, lovorom ili cimetom jer i njihovi mirisi odbijaju mrave.

Ne propustite