OVO NISTE ZNALI SIGURNO Unos kafe povećava posebne sposobnosti kod ljudi, ali samo ukoliko uzimate ovu dozu!

Kiosk
OVO NISTE ZNALI SIGURNO Unos kafe povećava posebne sposobnosti kod ljudi, ali samo ukoliko uzimate ovu dozu!
Kafa, omiljeni napitak, često je predmet kontroverzi jer je neki proglašavaju krivcem za razne zdravstvene probleme, dok je drugi uzdižu u nebesa.

Kafa, omiljeni napitak, često je predmet kontroverzi jer je neki proglašavaju krivcem za razne zdravstvene probleme, dok je drugi uzdižu u nebesa. Istina je, naravno, negdje u sredini – razuman unos kafe povećaće vam kognitivne sposobnosti, ali pretjerano konzumiranje napraviće upravo suprotno.

Naučnici s Univerziteta u Bariju su podatke od 1.445 ispitanika starosti od 65 do 84 godine prikupljali više od tri godine.

”Journal of Alzheimer’s Disease” objavio je da su najbolje rezultate na testiranjima kognitivnih sposobnosti imali učesnici istraživanja koji su dnevno pili 1-2 šoljice kafe.

Nasuprot tome, osobe koje su pile više od dvije šoljice kafe dnevno imale su prosječno 1,5 veći rizik za slabljenje kognitivnih sposobnosti. Naučnici vjeruju da umjereni unos kofeina može zaštititi mozak od oštećenja prouzrokovanih naslagama beta-amiloidnih proteina.

Ne propustite