Pohovani šampinjoni u umaku od majoneze
Gljive su odlična zamjena za meso – bez obzira jeste li vegetarijanac ili jednostavno želite predahnuti od konzumacije hrane životinjskog porijekla. Pohane, u umaku, na salatu, pečene, pa čak i sirove - uvijek su sjajne, a uz ovaj recept - mesna amnezija je zajamčena.
Sastojci:
400 grama krušnih mrvica
100 grama brašna
150 ml mlijeka
1 žlica limunovog soka
Desetak većih šampinjona
Ulje za prženje
Sol i papar po želji
6 žlica nasjeckanog peršina
Priprema:
1. U blenderu pomiješajte svježi peršin i krušne mrvice dok ne dobijete fino samljevenu smjesu, dodajte sol i papar po želji. Peršin obavezno operite i dobro posušite prije miješanja s kruhom.
2. U mlijeko ulijte limunov sok i pustite da odstoji desetak minuta.
3. Gljive očistite i narežite na kriške debele oko jednog centimetra.
4. Na kuhinjsku površinu rasprostrite 'stanicu' za pohanje: u tri zdjelice odvojeno postavite brašno, mlijeko s limunom i krušne mrvice.
Svaku krišku šampinjona dobro umočite u brašno, mlijeko i na kraju mrvice s peršinom, pa stavite peći na zagrijanu tavicu oko tri minute, dok ne dobijete hrskavu zlatno-smeđu koricu.
5. Pržene šampinjone poslužite uz umak na bazi majoneze u koju možete dodati žlicu senfa, komadiće kiselih krastavaca, kapare, crvenu papriku i malo limunovog soka. Dobar tek!
Izvor: punkufer.dnevnik.hr