Kad su Bruce Leeja izazvali na pravu tuču

Lifestalgija
Kad su Bruce Leeja izazvali na pravu tuču
Kada je David Chin ušao u Bruce Leejev studio za borilačke vještine u kalifornijskom gradu Oaklandu u jesen 1964, pronašao je Leeja ispruženog na patosu

Kada je David Chin ušao u Bruce Leejev studio za borilačke vještine u kalifornijskom gradu Oaklandu u jesen 1964, pronašao je Leeja ispruženog na patosu. Časovi još nisu bili počeli i 23-godišnji instruktor provodio je vrijeme čitajući roman.

o-bruce-lee-facebook

Sajt mentalfloss.com piše da je Chin prišao Leeju i predao mu koverat. Pismo je bilo ispisano na kineskom kantonskom jeziku, a Lee je nakon što ga je pročitao pogledao China i nasmijao se.

U pismu su članovi borilačke akademije Gee Yau Seah naveli koliko ih je iziritirala Leejeva demonstracija borbe održana u San Franciscu nekoliko dana ranije. U to vrijeme je Lee javno izazivao svakoga ko osjeća da može da ga nadmaši.

Predložili su borbu između Leeja i Wong Jack Mana, koji je nedaleko imao svoju školu. To je bio drugi ovakav zahtev Leeju, ovog puta ručno dostavljen. Lee je brzo odgovorio na pismo prihvatajući borbu i predao odgovor Chinu.

Manje od mjesec dana kasnije, Lee i Wong su stajali jedan nasuprot drugog. Prije nego što su počeli tuču, Lee je uputio Wongu opasku u vezi sa Chinovom kurirskom uslugom.

- Ubio te je tvoj prijatelj - kazao je tada Lee.

 Borba koja je zauvijek promenila život Bruce Leeja

282930-bruce-lee02ap-f

Wongova tehnika borbe Wing Chun bila je malo drugačija od Leejeve. Bio je oko osam centimetara viši od Leeja i više volio da udara sa distance. Leeju borbe nisu bile strane, odrastao je uz čarke na ulici i ponekad kršio zakon.

Jimmy Lee, Bruceov prijatelj, zaključao je vrata nakon što su u školu ušli Wong i saradnici. Wong je planirao da to bude jači sparing meč uz demonstraciju vještina, dok je Lee želio da to bude prava ulična tuča u kojoj je sve dozvoljeno.

Lee je kasnije magazinu Black Belt kazao da mu je borba sa Wongom zauvijek promijenila način razmišljanja, pošto je evoluirao od čistog Wing Chun stila do njegovog sopstvenog Jeet Kune Do, koji je uključivao više različitih tehnika.

Prema piscu Ricku Wingu, koji je potražio 11 živih svjedoka tuče, uključujući samog Wonga, borbu nije vodio sam Lee, kako je poznati kung-fu majstor kasnije tvrdio. Nakon 20 minuta Lijevog presinga, Wong je izgubio tlo pod nogama i pao, kada se Lee ustremio na njega, ali su Wongovi saradnici prekinuli tuču.

Ne propustite