Uštedite!

Sve za dom
Uštedite!
Možda vam se čini kako više nemate gdje uštedjeti, ali prostora za uštede uvijek ima. U samo jednome mjesecu možete nepotrebno potrošiti stotine kilovatsati struje ako su uključeni njezini “gutači” i onda kad se njima ne koristite. Na popisu najvećih potrošača su digitalni prijemnici, lcd televizori i naravno stari potrošač - hladnjak.

Možda vam se čini kako više nemate gdje uštedjeti, ali prostora za uštede uvijek ima.  U samo jednome mjesecu možete nepotrebno potrošiti stotine kilovatsati struje ako su uključeni njezini “gutači” i onda kad se njima ne koristite. Na popisu najvećih potrošača su digitalni prijemnici, lcd televizori i naravno stari potrošač - hladnjak.


U KUHINJI
Da biste uštedjeli i smanjili potrošnju struje u kuhinji, termostat hladnjaka postaviti između tri i pet stupnjeva. Redovito uklanjajte naslage leda iz frižidera zato što, osim što štedite energiju, produžavate i vijek trajanja uređaja. Bez potrebe ne otvarajte ni vrata pećnice od štednjaka jer se tako snižava temperatura za 15 stupnjeva, a ringlu na štednjaku uvijek birajte prema veličini posude u kojoj se priprema jelo. Posude uvijek poklapajte kako biste skratili vrijeme kuhanja, a samim tim i potrošnju energije.

U KUPAONICI
Pojedina istraživanja pokazuju da prosječna obitelj u BiH perilicu koristi oko 4 puta tjedno. Ukoliko i vi spadate u ovu skupinu, a želite smanjiti račun za struju, stroj uključujte noću, kada je električna energija četiri puta jeftinija. Koristite i kraće programe i nikad ne uključujte perilicu polupraznu. Zbog uštede energije i termostat bojlera postaviti na temperaturu između 50 i 60 stupnjeva, ali angažirajte i majstora da vam očisti kamenac na grijaču koji povećava potrošnju struje i izaziva kvarove bojlera.

U DNEVNOJ SOBI
Ušteda energije u dnevnom boravku najčešće je vezana za osvjetljenje. U prostoriji u kojoj nitko ne boravi uvijek treba gasiti svjetlo, a poželjno je što više koristiti prirodno svjetlo jer je ono najugodnije i najzdravije za oči. Koristite i štedljive žarulje koje, iako su skuplje, znatno duže traju od običnih. Osim toga, troše 75 % manje električne energije od običnih žarulja iste svjetlosne jakosti.

U SPAVAĆOJ SOBI
Najekonomičnija prostorija u stanu, kad je riječ o potrošnji struje, jeste spavaća soba Ukoliko nemate centralno grijanje u stanu, zimi je najbolje da se grijete na TA peć. Punite je noću jer tijekom zime jedna TA peć, čak i kada je racionalno koristite, potroši oko 60 posto ukupne električne energije jednog kućanstva. Gasite i svjetlo za sobom ako nikog nema u prostoriji jer žarulje pojedinačno nisu veliki potrošači, ali ukoliko upalite sve žarulje u kući u isto vrijeme, onda troše mnogo struje.

Ne propustite