SRPSKI KARDIOLOG UPOZORIO: Evo kakve posljedice ostavlja Covid, svi koji su ga preležali moraju uraditi JEDNU STVAR

Zanimljivosti
SRPSKI KARDIOLOG UPOZORIO: Evo kakve posljedice ostavlja Covid, svi koji su ga preležali moraju uraditi JEDNU STVAR
.

O kovidu se na početku pandemije govorilo kao o respiratornoj bolesti. Danas je jasno da je ovo sistemska bolest koja napada sve organe, ali i da i kada se izliječi ostavlja posledice.

Još od 11. marta, kada je SZO proglasila pandemiju, sve naučne studije sugerišu da bi ova zarazna bolest mogla da "regrutuje" potpuno novu grupu poslijekovid-pacijenata, a sada se u to uvjeravamo i u praksi. Ako su oštećenja pluća zbog same prirode bolesti, možda i mogla da se očekuju, veliki broj izliječenih od kovida sa ozbiljnim posljedicama na srcu iznenađuje i ljekare.

Prema nalazima najnovije studije sprovedene u Njemačkoj, kod više od tri četvrtine pacijenata koji su se nedavno oporavili od korone razvili su se trajni srčani problemi. U kojem procentu su takva oštećenja prisutna kod pacijenata u Srbiji izliječenih od kovida, pouzdano se ne zna, ali kardiolozi potvrđuju da im u ordinacije dolazi sve više takvih.

- Imamo povremeno pacijente koji su bolovali od kovida u martu ili aprilu, pa su se oporavili, a sada dolaze kod nas u Kliniku zbog problema sa srcem i znacima početne srčane slabosti - kaže, za "Novosti", profesor dr Dragan Simić, načenik u Klinici za kardiologiju KCS. - Mi ćemo te ljude dalje da pratimo, a vrijeme će pokazati da li su promjene koje nastaju zbog virusa korona privremene ili trajne.

Kada je riječ o posjledicama infekcije virusom korona na srce zasad se zna da su one najveće na srčanom mišiću.

- Mnoga istraživanja su u toku, a dosad je poznato da tri četvrtine izliječenih osoba imaju određene promjene na srčanom mišiću - kaže prof. Simić. - Njemačka studija je, recimo, pokazala da je prosječna starost tih ljudi, koje su pratili dva mjeseca, 49 godina. To su zabrinjavajući nalazi.

Sve promjene u organizmu koje se dešavaju tokom ove bolesti, od povišene temperature, dehidratacije, do pada krvnog pritiska, zapravo su ozbiljan atak na srce.

- Oko tri do četiri odsto tih osoba dobije perikarditis, upalu srčane kese, određen broj dobije mioperikarditis (upalu srčane kese i srčanog mišića), a kod oko 22 odsto se uočava stanje koje liči na koksaki miokarditis - navodi prof. Simić.

Srce trajno može da ošteti i neodležana jaka prehlada, a recimo, koksaki miokarditis, izaziva fibrozne promene.

- Srce vremenom počinje da se širi, snaga mišića opada, pacijent počne da se zamara, povremeno kašlje, malaksao je - navodi prof. Simić. - Kao i u slučaju koksaki miokarditisa, i pacijentima koji su preležali kovid savjetujemo da se pripaze. Preporuka je da se izbjegavaju veći fizički napori, čak i ako se pacijent poslije kovida odlično osjeća. Svi koji su preležali infekciju korona virusom trebalo bi da urade bar EKG.

(Žena Blic)

Ne propustite