UŽASAN TREND ZGROZIO JAVNOST: Koriste njene fotografije da plaše djecu, a ona je rođena sa rijetkom bolešću EVO ŠTA IM JE PORUČILA

Kiosk
UŽASAN TREND ZGROZIO JAVNOST: Koriste njene fotografije da plaše djecu,  a ona je rođena sa rijetkom bolešću EVO ŠTA IM JE PORUČILA
Velasquez je rođena s izuzetno rijetkom urođenom bolešću

Novi, užasavajući trend pojavio se na društvenim mrežama i podigao buru u javnosti. Naime, roditelji snimaju djecu dok im pokazuju novog učitelja ili učiteljicu koji će ih dočekati na početku školske godine.

No, umjesto njih, djeci pokazuju osobe s invaliditetom kako bi snimili njihove reakcije kad se uplaše i nasmiju.

U jednom videu koji kruži društvenim mrežama mama pokazuje sinu sliku aktivistice s invaliditetom Lizzie Velasquez tvrdeći da je to njegova nova učiteljica.

Velasquez je rođena s izuzetno rijetkom urođenom bolešću, neonatalnim progeroidnim sindromom zbog kojeg se ne može udebljati i teži samo 25 kilograma. Kada je dječak ugledao Lizzie, jako se uplašio. 

Na ovaj gnjusan trend reagirala je i sama Lizzie kako bi uputila roditeljima važnu poruku koja se odnosi na odgoj djece.

"Ovaj trend u kojem za FaceTime djeci pokazuju osobe, pa čak i bebe, s invaliditetom kako bi snimili njihov strah ili smijeh nije nimalo zabavan. To nije šala", započela je Lizzie.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Please help me spread the word! @tiktok #FacetimePrank #tiktokchallenge

A post shared by Lizzie Velasquez (@littlelizziev) on


Govoreći o konkretnom videu u kojem je korištena njena fotografija, Velasquez kaže da roditelji moraju djecu odgajati da imaju više empatije.

"Ako ste odrasla osoba koja u životu ima mladog čovjeka, molim vas, nemojte ih učiti da je plašiti nekoga s nekim tko ne izgleda poput njih u redu. Molim vas, sve što ta djeca trebaju znati o empatiji i ljubaznosti prema drugima uče kod kuće", kazala je Lizzie,prenosi Index.

"Kada vidim da se fotografije osoba s invaliditetom koriste za ovakve stvari, jednostavno imam zadatak da upozorim na to i podučim ljude o tome koliko je to pogrešno. Mene su nazvali najružnijom ženom na svijetu, ali ja sam samo rođena posebna i jedinstvena, kao i druge osobe s poteškoćama", ispričala je za Yahoo Life.

Na društvenim mrežama Lizzie je dobila mnoštvo poruka podrške.

Velasquez je također komentirala važnost roditelja i odraslih koji su djeci primjer.

"Kad su djeca u školi ili u javnosti, presudno ih je naučiti kako da poštuju nekoga tko ne izgleda poput njih. Ako se roditelji smiju osobama s invaliditetom, onda i djeca misle da je u redu smijati se. Govorim za sve koji možda nemaju glas ili se ne čuju. Sada je ključno vrijeme da se borimo za naša prava", zaključila je Lizzie.
 

Ne propustite