OVO SU SIMPTOMI GNOJNE ANGINE ZBOG KOJE JE SLAVICA ĆUKTERAŠ ZAVRŠILA U BOLNICI: Dobro obratite pažnju, EVO ŠTA SE TADA DOGAĐA

Kiosk
OVO SU SIMPTOMI GNOJNE ANGINE ZBOG KOJE JE SLAVICA ĆUKTERAŠ ZAVRŠILA U BOLNICI: Dobro obratite pažnju, EVO ŠTA SE TADA DOGAĐA
Gnojna angina poznata je i kao upala krajnika. Oni služe kako bi spriječili ulazak bakterija ili virusa kroz grlo. Ako bakterije dođu do grla, prvo dolazi do upale grla, ždrijela te onda i krajnika što uzrokuje gnojnu anginu.

Gnojna angina poznata je i kao upala krajnika. Oni služe kako bi spriječili ulazak bakterija ili virusa kroz grlo. Ako bakterije dođu do grla, prvo dolazi do upale grla, ždrijela te onda i krajnika što uzrokuje gnojnu anginu.

Krajnici su jajolike žlijezde koje se nalaze s obje strane grla, dio su imunološkog sistema i imaju ulogu u obrani organizma od mnogih bolesti. Upala krajnika i gnojna angina su česta infekcija, a najčešće se pojavljuje kod djece do 3 godine starosti. Pojavljuje se tijekom cijele godine, ali češće u hladnijim mjesecima, posebice zimi i u rano proljeće. Najčešće se pojavljuje pojedinačno ali su moguće i manje epidemije. Bez obzira na to, ne zaobilazi ni odrasle osobe. Kako bi se spriječila pojava ove bolesti kod djece i kod odraslih, važno je djelovati preventivno kako bi se ojačao imunitet.

Simptomi gnojne angine

Virusi su najčešći uzročnici ove bolesti ali to mogu biti i neke bakterije. Osim toga, gnojna angina se može pojaviti pri padu imuniteta radi druge bolesti. Ovo su glavni simptomi:

  • uvećani i crveni krajnici prekriveni žućkastom sluzi ili bijelim gnojnim točkicama
  • bol grla prilikom gutanjapromuklost
  • povišena tjelesna temperatura
  • opća slabost i malaksalost
  • bol u mišićima
  • otok i neosjetljivost limfnih žlijezda na vratu
  • neprijatan zadah iz usta
  • bol u glavi i trbuhu kod djece

Ako su teškoće pri gutanju izražene i dolaze uz otežano disanje potrebno je posjetiti liječnika. Također ukoliko je povišena temperatura i malaksalost dugotrajna, bit će vam potrebna liječnička pomoć. U slučaju slabijih simptoma, možete isprobati prirodne lijekove za liječenje gnojne angine.

Najčešće trajanje gnojne angine je preko 10 dana, dok neki simptomi kao što su bolno grlo ili slabost mogu potrajati i duže.

Prirodni lijekovi za upalu grla i gnojnu anginu

Prije korištenja domaće pripremljenih čajeva od biljaka koje olakšavaju borbu protiv ove bolesti, potrebno je dobro odmarati i dovoljno spavati.  Svake noći si osigurajte barem 7 do 9 sati sna. Ako vježbate ili se bavite nekim sportom, uzmite pauzu i što manje umarajte tijelo. Pokušajte smanjiti stres na minimum i dobro odmoriti um i tijelo.

Održavajte dobru hidratizaciju tijela pijući što više tekućine – idealni bi bili čajevi, ali i sama voda će vam pomoći. Pripazite da ne pijete prevruće ili prehladne napitke koji bi vam mogli dodatno nadražiti grlo. Uz to, pokušajte ojačati imunitet zdravom hranom bogatom vitaminima, proteinima i antioksidansima.

Da bi liječili gnojnu anginu prirodnim putem postoji nekoliko savjeta i recepata.

1. Napitak od cikle

Ovaj lijek dolazi iz ruske narodne medicine i za njega će vam biti potrebno: jedna veća cikla i 9% alkoholni ocat.

Priprema:

Naribajte ciklu što sitnije možete i dodajte joj jednu žlicu octa. Najbolji omjer bio bi 250 grama cikle na jednu žlicu octa. Dobro promiješajte smjesu i pustite da odstoji do 20 minuta. Kada dovoljno odstoji, procijedite smjesu kroz plastičnu cjediljku ili kroz gazu u posudu. Ako nemate alkoholni ocat, možete koristiti i limunov sok.

Ovaj napitak nije namijenjen da se pije već se koristi za ispiranje grla. Najbolje bi bilo koristiti ga svaka 2-3 sata. ako se dogodi da i popijete, nećete imati problema no neće vam odgovarati neugodan okus.

SLAVICA ĆUKTERAŠ SE JUTROS U 7 OGLASILA IZ BOLNICE, EVO ŠTA SE SINOĆ DESILO: Ušla u kupatilo da snimi (VIDEO)

Nakon što je preležala korona virus, pjevačica Slavica Ćukteraš hospitalizovana je zbog povišene temperature, a rezultati su pokazali da je riječ o gnojnoj angini. OVO JE SUPRUG MAJE BEROVIĆ, SINOĆ MU ČESTITALA ROĐENDAN: Zaljubila se u njega još KAO KLINKA, JEDVA ČEKALA DA JE OŽENI - evo kako on


2. Topla slana voda

Ispiranje grla potrebno je za vrijeme gnojne angine i odlično će vam pomoći topla voda koja ima umirujući učinak, dok će sol pomoći ubiti viruse ili bakterije te smanjiti upalu.

Priprema:

Jednu žličicu kuhinjske soli pomiješajte u čaši tople vode. Ovu tekućinu nije potrebno piti već se koristi za ispiranje grla grgljanjem. Za što bolji učinak ponavljajte svakih 2-3 sata.

3. Bosiljak i limun

Bosiljak ima antivirusna i protuupalna svojstava. Limun ima antivirusna, antibakterijska i protuupalna svojstva koja će se pobrinuti za infekcije kao i upalu. Cilj korištenja bosiljka za vrijeme gnojne angine je da svojim ljekovitim svojstvima i umirujućim kvalitetama smanji oticanje i bol.

Priprema:
U čašu i pol vode dodajte 10 do 12 listova bosiljka. Kuhajte tu smjesu 10ak minuta. Kada se malo ohladi dodajte sok od jednog limuna. Ako želite, možete dodati i malo meda kako bi imalo bolji okus. Ako nemate bosiljak, u toplu vodu bez kuhanja možete dodati malo limuna i soli. Ove napitke potrebno je piti tri puta dnevno, 2 do 3 dana.

4. Banana i med

Zahvaljujući ljekovitim svojstvima meda i banana, ovim napitkom ćete se brzo riješiti kašlja i boli u grlu.

Priprema:

Ogulite dvije banane i zgnječite ih drvenim priborom. Stavite ih u zdjelu za kuhanje i dodajte 400ml zakuhane vruće vode. Kada se smjesa ohladi dodajte 2 žlice meda.  Ovaj napitak možete piti do 4 puta na dan. Rezultati bi trebali biti vidljivi već nakon par dana.

4. Umirujući čajevi za umirivanje grla i ispiranje

Za ispiranje grla ili piće te umanjivanje boli i upale gnojne angine, najbolji su domaći čajevi. Najbolje biljke za čaj u borbi protiv upaljenih krajnika su: kamilica, žalfija, slijez, majčina dušica, listovi jagode, kupine i ribizla, matičnjak, turica.


(net.hr)

Ne propustite