PRIJE NEGO ŠTO UKLJUČITE KLIMU U AUTU, OVO PROČITAJTE: Jednu svi radite, a uzrokuje glavobolju i UPALU SINUSA

Objavljeno:04.08.2020 - 15:28
A A A Times Arial

Ljeto je počelo i temperature iznad 30 stepeni učinile su vožnju bez upaljene klime potpuno nezamislivom.

Važno je da ponovimo o klima uređajima ono što stručnjaci govore svakog ljeta - ne dozvolite da temperatura u autu bude drastično niža od spoljašnje jer time samo škodite sebi. Sve preko šest do osam stepeni razlike je previše.

auto-klima-servis-i-punjenje

Takođe, ne oslanjajte se na klimu previše. Ako je u pitanju kraća gradska vožnja, dok klima krene da radi punim kapacitetom, vi ste već na cilju. Zato gledajte da automobil parkirate u hladu, stavite foliju na stakla i preduzmete sve moguće mere da vas unutra ne zatekne paklena temperatura.

I na kraju, naravno, vječna opasnost od bakterija i grinja. Čišćenje klime po pravilu se preporučuje na svake dvije godine, mada nećete pogrešiti ni ako je čistite sezonski. U suprotnom, tu ostavljate prostor za množenje bakterija, gljivica i buđi koje će završiti u vašem organizmu.

klima

Klime koje se ne čiste redovno zadržavaju alergene i bakterije kojima se mogu prenijeti razne infekcije, ne samo respiratorne, već i crevne. 

Uzrok je u stvaranju plesni i grinja u samim uređajima i udisanju alergena dok klima radi. I druge prljave čestice, kao i pojačano suh vazduh, mogu da izazovu poremećaje u disajnim putevima kod osoba sa alergijom, ali i hroničnih bolesti disajnih puteva.

klima

Ipak, klima nije zlo, naprotiv. Ona nam olakšava funkcionisanje na tropskim vrućinama, a na kraju krajeva, zna da bude i blagotvorna. Čisti i ispravni klima-uređaji pomažu da se smanji intenzitet simptoma kod osoba koje pate od alergija. Postoji i mogućnost ugradnje filtera za polen u klima-uređajima i u uređajima za ventilaciju u automobilima. Onima koji pate od alergija je korisno i pročišćavanje vazduha u prostorijama od prašine, što zavisi od održavanja uređaja, piše žena.rs. 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 

Sponsored by Luponmedia