Neobična kombinacija: Zapečena tjestenina s brokulom
Morate probati ovo jelo, neobično i ukusno.
Sastojci
500g tjestenine
1 veća brokula
Malo ulja
4-5 žlice brašna
600ml mlijeka
1 glavica bijelog luka
2 čaše vrhnja (12%mm)
Malo vegete
Malo suhog peršina
15 dag gouda sira narezanog na ploške
Priprema
1. Skuhati tjesteninu i precijediti. Isto napraviti i s brokulom (koju ste nasjeckali na sitno).
2. Nasjeckati cijelu glavicu bijelog luka (8-10 režnjeva) na sitne kockice. Popržiti u tavi na malo ulja.
Kad je luk na pola ispržen, dodati kuhanu brokulu i malo ju uvaljati u luk i ulje. Kratko popržiti. Zatim dodati tjesteninu i također popržiti (oko 5min na laganoj vatri). Kad ste stavili luk pržiti, paralelno započnite i beshamel umak.
3. Beshamel: napraviti pastu od malo ulja i brašna, kratko popržiti i dodati mlijeko i malo vegete. (paralelno s tim pržite u odvojenoj tavi luk, brokulu i tjesteninu).
Taj tren kada beshamel zakuha, nemojte više držati na vatri nego odmah umak dok se još nije zgusnuo prelijte preko tjestenine, luka i brokule. Miješajte.
4. Dodajte u to sve kiselo vrhnje i ponovno promiješajte. Začinite s peršinom, vegetu nije potrebno opet stavljati jer je već ima u beshamelu.
5. Prebacite sve u manju tepsiju ili vatrostalnu zdjelu, te poslažite listove gouda sira preko cijelog jela.
6. Zapecite u pećnici na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
Izvor: coolinarika.com