GOLO BRDO ILI MAJKA SVIH BITAKA Dolazeći ovdje mi i u miru čuvamo BiH, do konačne pobjede ako Bog da

Aktuelno
GOLO BRDO ILI MAJKA SVIH BITAKA Dolazeći ovdje mi i u miru čuvamo BiH, do konačne pobjede ako Bog da
,

Brdo Žuč za većinu Sarajlija je prije agresije na Bosnu i Hercegovinu bilo skoro pa nepoznato. Međutim, cijeli svijet je itekako čuo za ovo brdo i herojske podvige pripadnika Armije RBiH tijekom odbrane Sarajeva. U historiji će ostati upisano da su upravo na ovom lokalitetu četnici izveli neke od najvećih ofanziva u protekloj agresiji, ali srećom nisu uspjeli. Upravo bitka za ovu kotu je slobodno možemo reći majka svih bitaka za glavni bh. grad. Ko zna šta bi se desilo, ne daj Bože, da je Žuč pala u ruke četnicima.

Pripremio: Mirza Hadžijusufović

Itekako treba imati na umu da je brdo Žuč bila strateški izuzetno važna kota za odbranu Sarajeva tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Tako je samo u julu 1993. godine živote na ovoj koti položilo 89 pripadnika Prve slavne motorizovane brigade Prvog korpusa Armije RBiH, 18 Vikićevih specijalaca i policajaci iz PU Novo Sarajevo. 

Upravo su na ovoj lokaciji vođene bitke prsa u prsa, krvlju su najhrabrijih sinova zaliveni temelji jedine nam države. Brdo Žuč bilo je nepravedno dugo zapostavljeno, ali zahvaljujući prije svega Općini Novi Grad polahko dobiva na važnosti, što itekako i zaslužuje. 

Upravo zato odlučili smo veći dio dana provesti na ovom lokalitetu, obići neke od najznačajnijih kota gdje je branjeno i odbranjeno Sarajevo. Odlučili smo se za prilaz preko Buča Potoka, tačnije iz Ulice Adema Buče, te smo relativno brzo bili kod Spomen-doma oslobodilaca. Na mjestu nekadašnjeg Doma kulture na brdu Žuč izgrađen je ovaj izuzetno bitni objekat, u sklopu kojeg je i muzej sa stalnom postavkom posvećen nekim od najvećih sinova Bosne i Hercegovine. Tijekom dana nismo stigli obići ga, pa ćemo to ostaviti za neku narednu reportažu.

zucherojskobrdo

Foto: Žuč, plato kod Doma oslobodilaca

domoslobodilaca-zuc

Foto: Dom oslobodilaca

domoslobodilaca-zuc1

Foto: Plato kod Doma oslobodilaca

Naš cilj je bio posjeta legendarnom Golom brdu, gdje su vođene presudne bitke za odbranu Bosne i Hercegovine i gdje se preko noći postajalo junakom.

zuc1

Foto: Brdo Žuč i okolina

zuc2

Foto: Brdo Žuč i okolina

zuc3

Foto: Put prema Golom brdu

Ubrzo nas je dočekalo iznenađenje. Naime, nakon što su pripadnici Civilne zaštite Općine Novi Grad i Gorske službe spašavanja očistili divlju deponiju, na ovom lokalitetu nekoliko novogradskih mladića samoinicijativno je da do tada obični zid, dug preko 40 metara, ukrase grafitima i to ne bilo kakvim. Ovaj zid odnedavno ukrašavaju imena i likovi Devet heroja i prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića. Svakako treba naglasiti da je mladim patriotama u realizaciji ove ideje nesebičnu podršku pružila i Općina Novi Grad.

zucmural

Foto: Brdo Žuč

zucmural1

Foto: Brdo Žuč

zucmural2

Foto: Brdo Žuč

zucmural3

Foto: Brdo Žuč

zucmural4

Foto: Brdo Žuč

Nakon kratkog predaha, nastavili smo dalje - prema Golom brdu. U međuvremenu, zaustavili smo se kod spomen obilježja trojici pripadnika Armije RBiH, koji su poginuli i nestali tijekom borbi 11. septembra 1992. godine, a to su: Sead Vranac, Erduan Kamberović i Adem Hubijar.

spomen-zuc

Foto: Spomen obilježje

Naravno, nezaobilazno je bilo i spomen obilježje na lokalitetu Jezera, gdje je poginuo legendarni komandant Enver Šehović, jedan od najvažnijih boraca u historiji odbrane grada Sarajeva. Skupa s njim na ovoj lokaciji živote za BiH dali su i i Zlatko Kalamujić, pratilac nekadašnjeg načelnika Odjeljenja za operativno djelovanje Armije RBiH Alije Ismeta, te legendarna braća Panjete. Bitno je naglasiti da su poginuli od iste granate, neka im je vječni rahmet.

I onda smo konačno bili na željenoj lokaciji, Golom brdu. Slobodno možemo reći svetom brdu. Dok smo izlazili iz automobila prožimala nas je neka jeza, pogotovo kada se zna koliko je boraca poginulo ili ranjeno na ovim dijelovima iznad Sarajeva. U razgovoru s herojima, direktnim učesnicima presudnih bitki za grad Sarajevo saznali smo da ovdje, na Žuči, ne postoji gotovo niti jedan borac koji nije jednom ili više puta ranjen i nema kuće koja nije pogođena jednom ili više puta. Na ovaj plato padalo je po 5.000 granata dnevno, a često se znalo dešavati kada granatiranje prestane da se rovovi gotovo nisu mogli ni razaznati. 

golobrdo

Foto: Golo brdo

golobrdozuc

Foto: Golo brdo

Sada su rovovi na Golom brdu rekonstruirani kako bi ostali sačuvani u njihovom autentičnom izgledu. Obzirom da je turizam u glavnom gradu BiH u ekspanziji, značajno je da lokalitet brda Žuč postane nezaobilazno mjesto na turističkim mapama grada Sarajeva i u budućnosti bi trebali biti prava turistička atrakcija, a ujedno nas i podsjećati na neke od presudnih borbi za naš goli opstanak. 

rovovizuc

Foto: Rovovi na Golom brdu

rovovizuc1

Foto: Rovovi na Golom brdu

rovovizuc2

Foto: Rovovi na Golom brdu

rovovizuc3

Foto: Rovovi na Golom brdu

Itekako bitno je zapamtiti da je bitka na Žuči bila jedna od ključnih za odbranu Sarajeva i BiH u protekloj agresiji. Ključna borba vođena je 8. juna 1992. godine. Tog dana jedinice Teritorijalne odbrane iz triju sarajevskih općina, Novi Grad, Novo Sarajevo i Vogošća, boreći se protiv daleko nadmoćnijeg agresora, oslobodile su brdo Orlić, te plato na Žuči.

Nevjerovatan je uspjeh branilaca Armije Republike BiH na samom početku rata u BiH protiv mnogo naoružanijeg, spremnijeg i organiziranijeg neprijatelja. Ova bitka zapalila je iskru pobjedničkog duha. Upravo Žuč nam je dala i dva ponajveća bh. sina - Envera Šehovića i Safeta Zajku, legendarne komandante sarajevskog ratišta bez ikakve mrlje u biografijama.

U 1. slavnoj i 2. viteškoj motorizovanoj brigadi koje su branile Žuč i ratovale na drugim ratištima poginula su čak 1.123 šehida, od čega je veliki broj upravo ovdje na Žuči položio svoje živote, i najmanje što mi možemo učini je da se njih sjećamo i da ih ne prepustimo zaboravu. Dolazeći na Golo brdo, na Žuč, spominjući ponajveće sinove jedine nam države mi zapravo čuvamo našu BiH. Do konačne pobjede, ako Bog da...

Pripremio: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite