DOKTOR SE KORONOM ZARAZIO PRIJE 100 DANA, A EVO ŠTA OSJEĆA DANAS: I dalje ima OVAJ SIMPTOM

Kiosk
DOKTOR SE KORONOM ZARAZIO PRIJE 100 DANA, A EVO ŠTA OSJEĆA DANAS: I dalje ima OVAJ SIMPTOM
.

Ljekar je prve simptome osjetio 14. marta. Danas, više od 100 dana kasnije, poslao je poruku cijelom svijetu.

Ljekar iz Njujorka, dr Jošaj Rem iz NewYork-Presbyterian bolnice kaže da je prve simptome infekcije korona virusom osjetio 14. marta.

Par dana je, kaže, imao blago povišenu temperaturu, a od simptoma još i gubitak apetita i bol u nozi. Potom mu je i zvanično dijagnostikovano da je pozitivan na Kovid-19.

Danas, četiri mjeseca kasnije, ovaj ljekar kaže da i dalje ima pojedine simptome. Neki od njih su bolovi u stomaku, mučnina, stalna neprijatnost u nozi i abnormalnu funkciju jetre.

- U pojedinim periodima osjećao sam se potpuno beznadežno, a i sada mi se čini da se nikad neću otarasiti tih simptoma - kaže on u svom tekstu.

On kaže i da je oklijevao da se odmah u početku obrati ljekarima jer nije želio da stvara dodatnu gužvu već zagušenim bolnicama. Međutim, kako se simptomi nisu smirivali, na kraju je otišao u kovid bolnicu.

5e7f6fb5-c35c-4f1f-84a9-25170a0a0a64-iran-koronavirus-bolnica-aa-690x480

- Rutinsko testiranje je pokazalo da su mi enzimi jetre u krvi bili povišeni, ali blago, pa su me poslali kući - kaže.

Čekao je 14 dana, ali simptomi se nisu povlačili. Inače, sve se više govori o tome da se pacijenti sa blagim simptomima zaista oporave za sedmicu ili dvije dana, dok se teži slučajevi oporavljaju mjesecima.

- Osjećao sam se uplašeno, nemoćno ali i krivim što ne mogu da pomognem kolegama. Ponekad sam mislio i da je sve u mojoj glavi - kaže on, dodajući da se na kraju uključio i u grupu podrške pacijentima koji se dugo bore sa pratećim simptomima i tek tad stekao uvid koliko je ljudi koji i mjesecima nakon zaražavanja imaju tegobe. Neki imaju blago povišenu temperaturu mjesecima, neki su toliko umorni da nemaju snage ni da prošetaju oko zgrade.

Ovaj ljekar kaže da, između ostalog, ima i neurološke tegobe poput gubitka pamćenja.

I dalje se ne zna zašto je nekima potrebno toliko vremena da se oporavi. Neki ljekari pretpostavljaju da se virus reaktivira u tijelu pacijenta - to isto može da se djeci, recimo, sa virusom herpesa.

Drugi ljekari misle da je to prosto produženi imuni odgovor tijela na infekciju. Neki misle da je to posljedica oštećenja organa, međutim ništa od tih teorija nije još zvanično potvrđeno.

Izvor:Zena.blic.rs

Ne propustite