ČEKA LI NAS HAOS? UVELI NOVO PRAVILO NA GRANICI: Pogledajte šta se dešava, ONI STIŽU!

Kiosk
ČEKA LI NAS HAOS? UVELI NOVO PRAVILO NA GRANICI: Pogledajte šta se dešava, ONI STIŽU!
.

Voditelj Službe za susjedne zemlje u Upravi za granicu Tomislav Kufner pojasnio je kako je na stranici Enter Croatia jutros evidentirano više od milijun najavljenih dolazaka te kako je ukinuta mjera samoizolacije za sve zemlje, ali da državljani trećih zemalja moraju dokazati svrhu svog putovanja

Europska unija je potkraj prošlog tjedna, nakon dugotrajnih pregovora napravila popis od 15 zemalja izvan EU-a čiji će građani od danas moći neometano putovati u EU. To su: Alžir, Australija, Crna Gora, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Kanada, Kina (pod uvjetom da Kina ukine ograničenja za državljane EU-a), Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Voditelj Službe za susjedne zemlje u Upravi za granicu Tomislav Kufner u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, rekao je da su to neobvezujuće preporuke te da svaka članica EU-a treba donijeti odluku na nacionalnoj razini. To je učinila i Hrvatska.

“Stožer civilne zaštite jučer je donio odluku da je državljanima iz Europske unije dopušten ulaz u Hrvatsku bez dokazivanja svrhe ulaska, dok zemlje izvan Europske unije, takozvane treće zemlje, na graničnim prijelazima moraju dokazati svrhu ulaska”, rekao je Kufner i dodao kako to moraju učiniti i državljani Bosne i Hercegovine.

Smanjenje čekanja na granicama

Istaknuo je kako su ukinute mjere samoizolacije za državljane svih zemalja te kako oni prilikom ulaska u Hrvatsku, da bi se smanjilo čekanje na granicama, mogu ispuniti obrazac koji traje 90 dana na internetskoj stranici Enter Croatia. Na toj je stranici, prema Kufnerovim riječima, jutros probijena magična brojka od milijun najava dolazaka, u kojima najviše participiraju Slovenci, Nijemci i Austrijanci.

 

Ne propustite