Efekat krize - 80.000 osoba postaju ekstremno siromašne, imaju 5 KM dnevno

Objavljeno:25.06.2020 - 19:21
A A A Times Arial

Foto: N1

O ekonomskim posljedicama novog korona virusa u Danu uživo razgovarali smo sa profesorom Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Antom Domazetom.

Već smo više od tri mjeseca u situaciji ekonomskog pada, a o tome kakva je situacija u ekonomiji i kakve su procjene budućih kretanja, Domazet je rekao kako je situacija u BiH na liniji predviđanja koju su davali i MMF, Svjetska banke, i razni instituti, a to je da se predviđa pad bruto domaćeg proizvoda od 5 posto.

"Ali, sada imamo i pokazatelje koji zabrinjavaju ali i neke koji daju neki blagi optimizam. Prema podacima Poreske uprave pokazuje da je za mjesec maj za subvencije prijavljeno oko 21.000 firmi sa nekih 143.000 zaposlenih i sa subvencijama od 34 miliona. Samo mjesec ranije bilo je 25.000 firmi nego u maju, a koje su obuhvate 174.000 radnika i oko 40 miliona subvencija", kazao je Domazet za N1.

"Prihodi od indirektnih poreza pokazuju koliko je potrošnja spala, ali mislim da se i tu nagovještavaju neki blagi elementi jer taj pad je kako idemo od aprila ka maju manji i nadam se da će i u junu biti manji. Još uvijek je kratko vrijeme za donošenje zaključaka, ali je dubina krize u BiH izuzetno zabrinjavajuća. Što se tiče nezaposlenosti, imamo poprilčno puno pozitivne indikatore jer je broj nezaposlenih pao za 25.000 ili 26.000 i ta se cifra smanjuje u odnosu na kraj aprila. Očigledno da mjere koje su poduzele vlade vraćaju radnike na posao", dodao je profesor na Ekonomskom fakultetu.

Govoreći o industrijskoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini koja je u maju ove godine bila manja za 15,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, Domazet je kazao kako je to zabrinjavajuće jer je riječ o padu izvoza i to je nešto gdje moramo očekivati popravak na glavnim tržištima.

"Najveći pad je na tržištu Italije, oko 36 posto, na tržištu Srbije i na tržištu Slovenije, dok je otpornija bila Njemačka, Hrvatska i Austrija koje su bilježile pad oko 10 posto. To pokazuje da ekonomskog oporavka u BiH nema bez oporavka u glavnim izvonim tržištima", mišljenja je Domazet.

U riziku od siromaštva je 16,9 posto stanovništva Bosne i Hercegovine, zemlje koja je po kupovnoj moći među posljednjima u Evropi, podaci su Eurostata. O tome hoćemo li skliznuti u siromaštvo, Domazet je istakao kako Svjetska banka predviđa da će samo zbog efekta korona krize oko 30.000 do 80.000 osoba u BiH kliznuti u ekstremno siromaštvo a to je siromaštvo u kome imate 1,9 dolara potrošnju, odnosno negdje oko 5 maraka po stanovniku.

"Predstoji jedna dosta otežavajuća socijalna situacija tako da vlade u suočavanju s krizom ne mogu samo jednostrano da poduzimaju mjere na ekonomskoj strani nego i u socijalnoj sferi, a tu smo mi u BiH zakazali jer je korona zakon bio potpuno socijalno nesenzibilan, a i prema onima koji su duže vremena u trajnijem siromaštvu", potcrtao je Domazet za N1.

Istakao je i da je bilo jasno da će najveći teret krize snijeti poduzetnici te da su se oni u tom smislu pokazali poprilično odgovornim.

"Vlada je tu asistirala samo kroz doprinose za minimalnu plaću. Efekat subvencija najviše je potpomogao socijalnim institucijama na budžetu", komentarisao je.

O tome koje bi dalje mjere trebalo poduzeti za postizanje oporavka ekonomije, Domazet je kazao kako je ključno to da smo prebrodili fazu šoka i da sada ulazimo u fazu stvaranja uslova za ekonomski oporavak.

"Najsretniji bih bio kada bismo na sjednici Parlamenta FBiH imali usvajanje zakona "korona 2" sa djelovanjem ovih mjera subvencioniranja sa uključivanjem naknada za trajnije nezaposlene radnike gdje bismo davali oko 200 maraka kao jednokratnu naknadu, da se usvoji i zakon o porezima i doprinosima koji se već tri godine 'kiseli' u Federalnom parlamentu i o zajamčenoj plaći da se poveća na 55, do 60 posto prosječne plaće i tu bi se mogle naći i promjene zakona o radu", kazao je između ostalog Domazet u Danu uživo.