8 biljaka koje najbolje čiste zrak u vašem domu

Sve za dom
8 biljaka koje najbolje čiste zrak u vašem domu
Za zdrav i čist dom bez negativnog zračenja nisu potrebna razna tehnološka dostignuća. Ukoliko volite biljke, spojite lijepo i korisno i upotrijebite ih da eliminišete štetne materije iz zraka i negativna zračenja u svom domu.

Za zdrav i čist dom bez negativnog zračenja nisu potrebna razna tehnološka dostignuća. Ukoliko volite biljke, spojite lijepo i korisno i upotrijebite ih da eliminišete štetne materije iz zraka i negativna zračenja u svom domu. Veliki broj biljaka apsorbuje čestice koje nam zagađuju životni prostor, a njihovom pravilnom njegom i razmještajem u prostoru možete postići da vaš dom bude zdraviji i prijatniji. Za početak biljke obavezno uklonite iz spavaće sobe, jer u mraku one troše kiseonik iz zraka i stvaraju kontraefekat.
 
Dobri poznavaoci biljaka kažu da je na svakih 9 kvadratnih metara u stanu potrebno rasporediti po jednu biljku koja ima moć pročišćavanja zraka, pa vam je za stan prosječne veličine potrebno svega šest do sedam dobro raspoređenih biljaka sa liste koju vam predstavljamo.
 
1. Palma

palma za kuću
 
Palma je biljka koju ljudi rado njeguju u domovima jer podsjeća na ljeto i donosi sunce u dom, a pored toga vrlo važna je i njena funkcija pročišćavanja u domu. Prema istraživanjima koje je sprovela NASA, najbolja biljka koja pročišćava zrak je Areca palmino drvo, koja održava vlagu i svježinu u prostoriji i uklanja hemijske toksine iz zraka. Palmama treba osigurati dovoljno svjetla, ali ih nikako ne treba postaviti direktno na sunce jer će tako izazvati kontraefekat.
 
2. Aloe vera


Ljekovita biljka Aloe Vera koristi se za regeneraciju organizma i kože, ali zanimljivo je i da savršeno uklanja štetne materije iz zraka, uključujući i zračenje televizijskog ekrana i monitora. Stoga je ona posebno pogodna za ljude koji mnogo vremena provode ispred televizora ili računara.
 
3. Gerber
 

Gerber je ukrasna biljka kojom mnogi rado uljepšavaju dom, ali ovaj lijepi cvijet ujedno vazduh čisti od štetnih materija i duhanskog dima. Ne traži posebnu njegu, podnosi vrućinu, ali ne zaboravite da ga redovno zaljevate.
 
4. Dracena


 
Ova tropska biljka je porijeklom sa Madagaskara i izuzetno dobro filtrira mnoge toksine, uključujući i formaldehid (gas koji se često koristi za proizvodnju plastičnih masa i dezinfekcionih sredstava). Obavezno je sklonite sa direktnog izvora svjetlosti, promahe i hladnih mjesta, jer će tako ovaj lijepi cvijet narasti i do 3 metra.
 


5. Bršljan


 
Bršljan čisti zrak od duhanskog dima, a vjeruje se da ova biljka donosi i sreću. Ova biljka uglavnom raste oko kuće, ali može biti i sobna, samo ukoliko je držite podalje od djece i kućnih ljubimaca, zbog njenih otrovnih listova.


 
6. Kaktus


 

Kaktusi apsorbuju štetno elektromagnetno zračenje i smanjuju koncentraciju isparljivih organskih materija. Ne traže posebnu njegu i mogu opstati i u domu vrlo zauzetih ljudi, koji često zaboravljaju na njegu cvijeća. Ove neobične biljke različitih oblika i veličina mogu biti i veoma lijep ukras.
 
 
7. Fikus


 
Fikus čisti zrak od prašine, gljivica i bakterija i neutralizuje duhanski dim, smanjuje koncentraciju ugljen-dioksida, ugljen-monoksida i trielina. Za razliku od palme, fikus treba postaviti na izvor svjetlosti, ali nikako na promahu. Također treba voditi računa da ne bude izložen naglim promjenama temperature.

 

8. Paprat
 

Ukoliko volite paprati, držite ih u kuhinji ili kupatilu koji imaju prozore, jer traže dosta vlage, a ne vole direktne sunčeve zrake. Ova biljka će vam koristiti da u domu smanjite koncentraciju formaldehida iz namještaja, zavjesa i tkanina, ali i plastičnih masa, boja...

 

Ne propustite