UKLONITE TVRDOKORNU MRLJU SA BIJELE MAJICE ZA ČAS POSLA: Kao da nikad nije ni postojala

Praktična žena
UKLONITE TVRDOKORNU MRLJU SA BIJELE MAJICE ZA ČAS POSLA: Kao da nikad nije ni postojala
.

Imate groznu mrlju na omiljenom komadu odjeće? Ne očajavajte – uklanjanje mrlja nije ni komplicirano ni nemoguće, a najvažnije je znati pravilan postupak ovisno o vrsti mrlje. Nakon ovoga mrlje od trave, blata, vina, krvi i znoja uklanjat ćete kao od šale

Mrlje od krvi

Mrlje od krvi vrlo je teško ukloniti, no nije nemoguće. Međutim, važno je nakon nastanka mrlje što ranije oprati odjeću jer su tako šanse da će se krvava mrlja ukloniti veće. Općenito je bolje koristiti hladnu vodu za uklanjanje mrlja od proteina, poput krvi (ili bilo koje druge tjelesne tekućine) jer topla voda može dodatno otežati uklanjanje mrlja. U idealnom slučaju, ne bi trebalo dopustiti da se mrlja osuši, a tkaninu valja namočiti sa suprotne strane od strane na kojoj je mrlja, inače bi mrlju mogli samo dublje potisnuti u tkaninu. Tkaninu valja ispirati sve dok mrlja potpuno ne izađe. Ukoliko to ne upali, pokušajte vodikovim peroksidom. Prije upotrebe peroksida prvo na malom dijelu odjevnog predmeta isprobajte uništava li boju, kako ne biste potpuno uništili komad odjeće. Kada se peroksid prestane pjeniti, tkaninu isperite pod hladnom vodom te, ako je potrebno, postupak ponovite.

Mrlje od trave

Mrlje od trave zapravo je vrlo lako ukloniti. Koristite spužvu ili papirnati ručnik za trljanje mrlje alkoholom (izopropil). Također je vrlo važno alkohol testirati na malom dijelu odjevnog predmeta jer alkohol može uzrokovati oštećenje boje. Nakon što većinu mrlje obrišete papirom ili spužvom, mrlju tretirajte običnim deterdžentom za rublje. Deterdžent prstima utrljajte u mrlju, a nakon toga tkaninu isperite. Rezervna opcija, ako nemate alkohol, jest obilna topla voda i ocat.

Mrlje od crvenog vina

Odjeću zaprljanu crvenim vinom tretirajte bijelim octom ili limunovim sokom – što prije, to bolje. Također možete upotrijebiti i trik – preko mrlje od crvenog vina prelijte bijelo vino, to će mrlju razrijediti i spriječiti da se vino skori u tkanini. No to je trik za prvu ruku. Nakon toga tkaninu valja namočiti u bijeli ocat, a zatim u hladnu vodu te postupak, ukoliko je potrebno, ponovite.

Mrlje od blata i zemlje

Za razliku od većine tehnika skidanja mrlja, kada se radi o mrljama od blata i zemlje, najbolje je prvo ostaviti blato da se osuši na tkanini, a nakon toga ga sastrugati. Zatim na mrlju primijenite izbjeljivač koji sadrži kisik, a bolje je koristiti onaj u prahu nego tekući. U skladu s uputama izbjeljivač nanesite na mrlju, odjeću potopite u hladnu vodu i ostavite da odstoji. Izbjeljivaču s kisikom potrebno je više vremena da počne djelovati, stoga ćete odjeću možda morati namočiti preko noći, a možda cijeli postupak i ponoviti. Kako bi se postupak ubrzao, može se kombinirati izbjeljivač s toplom vodom, a svakako tkaninu dobro isperite jer ukoliko se izbjeljivač osuši na tkanini, uzrokovat će novu mrlju.

Mrlje od znoja

Mrlje na majicama nastale od znoja i antiperspiranta čine idealnu vodootpornu smjesu koja u žuto boji bijeli pamuk i stvara skorenu tkaninu. Uzmite nekoliko aspirina, zdrobite ih i dodajte onoliko vode koliko je potrebno da nastane gusta smjesa koju potom valja nanijeti na mrlje. Ostavite tako namazanu tkaninu da odstoji neko vrijeme, a nakon toga odjeću operite kao i inače. Svakako izbjegavajte korištenje izbjeljivača na bijelim košuljama jer rezultat može biti gori od postojećeg stanja. Osim toga, prije pranja majice preokrenite na suprotnu stranu, tako će se lakše oprati tragovi dezodoransa.

Mrlje od tinte

Odjeću zaprljanu tintom uronite u mlijeko, možda će biti potrebno više vremena, no mlijeko će izvući mrlje od tinte. Osim toga, dobar trik je i odjeću natopljenu mlijekom držati u hladnjaku, u protivnom odjeća bi mogla poprimiti osjećaj kiselog mlijeka.

Zalijepljena žvakaća guma

Idućeg puta kada vam se žvakaća guma zalijepi za hlače, ne očajavajte. Na to mjesto stavite nekoliko kockica leda kako bi se žvaka smrznula. Kad se skroz stvrdne, pomoću noža za maslac ili spatule lagano sastružite žvakaću. Ukoliko preostane kakva mrlja, pomiješajte deterdžent za suđe s mlakom vodom i lagano prebrišite mrlju.

Masne mrlje i mrlje od ulja

Masne mrlje moguće je ukloniti, no potrebno je dosta vremena. Najbolji način skidanja ove mrlje je uz pomoć deterdženta za suđe. Pomiješajte malo tople vode s deterdžentom, a zatim trljajte mrlju prstima, ostavite na odstoji dvadesetak minuta u vodi i nakon toga isperite. Ako se radi o tvrdokornoj mrlji, postupak ćete vjerojatno morati ponoviti. Ako vam se na odjeću istrese manja količina tekućeg ulja, na mrlju odmah nanesite malo krede ili kukuruznog škroba te pustite da se ulje potpuno apsorbira. Višak s tkanine uklonite, a nakon toga odjeću operite kao i inače.

Ne propustite