SVE VIŠE ŽENA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA DIJELE SLIKE NADUTIH STOMAKA: Evo šta je "ENDO" trbuh, odmah provjerite simptome

Praktična žena
SVE VIŠE ŽENA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA DIJELE SLIKE NADUTIH STOMAKA: Evo šta je "ENDO" trbuh, odmah provjerite simptome
Nadutost koja se pojavljuje s endometriozom, poznatija kao #endobelly - predstavlja jedan od neugodnijih simptoma endometrioze.

Nadutost koja se pojavljuje s endometriozom, poznatija kao #endobelly - predstavlja jedan od neugodnijih simptoma endometrioze.

Donji dio trbuha može nabubriti, izazivajući tjelesnu i mentalnu bol, a nadutost može potrajati danima, tjednima ili pak nestati nakon samo nekoliko sati.

 Možda možeš misliti kako je nadutost normalni dio ciklusa svake žene, ali ovo nije normalna nadutost i endometrioza nije normalan ciklus. "Žene općenito mogu osjećati nadutost dan ili dva prije svog ciklusa", govori ginekologinja Karli Goldstein no dodaje kako je nadutost koja se pojavljuje s endometriozom drastičnija te traje dulje. 

 Svaka peta žena mlađa od 40 ima endometriozu "Endometrioza je poremećaj u kojem se sluznica endometrija nalazi izvan njenog uobičajenog mjesta (maternica) te se to tkivo implantira u okolnim organima (najčešće jajnik, jajovod, potrbušnica, ali često i u dubokim strukturama - mokraćnim putevima, crijevima, svezama koje drže maternicu u fiksnom stanju itd), hormonski reagira na cikličke promjene hormona jajnika te se širi i uzrokuje brojne probleme, između drugog i začepljenje jajovoda s posljedičnom neplodnošću", objašnjava ginekolog dr. sc. Erden Radončić. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The reality of the Endometriosis Bloat. And yes, I know I have belly fat. That happens sometimes when you have medications that constantly cause weight gain and have had 5 pelvic/abdominal region surgeries. But you can clearly see what endo bloat looks like. It is not just an “excuse”. ... ... #endometriosis #endostrong #endosisters #endosister #endoawareness #endometriosisawareness #endowarrior #endobelly #endopain #endometriosispain #infertility #chronicillness #chronicpain #chronicallyill #spoonie #spooniestrong #spooniewarrior #invisibleillnessawareness #invisibleillness #invisibleillnesswarrior #fibromyalgia #fibrowarrior #ibs #interstitalcystitis #mentalhealth #depression #anxiety #ptsd #panicattack #butyoudontlooksick

A post shared by Laura Ann (@livingwithendometriosis_) on

 Endometrioza se najčešće se javlja kod žena tijekom reproduktivnog perioda, između 20. i 40. godine života, ali se može pojaviti i kod žena koje su u menopauzi. Smatra se da svaka peta žena mlađa od 40 godina ima endometriozu, a da svega 2 do 4 posto žena u menopauzi ima ovaj poremećaj.  

S obzirom kako je endometrioza jedna od najčešće 'guglanih' zdravstvenih tema protekle godine, ne čudi činjenica kako u posljednje vrijeme sve više žena na društvenim mrežama dijeli fotografije nadutih trbuha, često zanemarenog, ali neugodnog simptoma endometrioze, poznatijeg kao 'endo belly' iliti 'endo trbuh'.

Endo trbuh obično se pogoršava kako dan prolazi.

 "Najčešće su pacijentice dobro ujutro, ali im trbuh postaje sve veći i veći dok navečer ne mogu ni zakopčati svoje hlače", govori dr. Goldstein koja i sama ima IV. stadij endometrioze. "Do kraja dana možete izgledati kao da ste u šestom mjesecu trudnoće." 
Osim fizičke nelagode, endo trbuh također stvara i emocionalne probleme. Za početak, s obzirom da je neplodnost kod 20 do 50 posto žena posljedica endometrioze - izgledati kao da si u drugom tromjesečju trudnoće može biti itekako okrutna nuspojava.  
Može li se endometrioza povući? Osim toga, može doći do posljedica na sliku tijela. Ženama s endometriozom rečeno je da jedu zdravo, često vježbaju i održavaju idealnu tjelesnu težinu kako bi si pomogle sa svojim simptomima, stoga kada se endo trbuh pojavi, može se pojaviti osjećaj frustracije, demoralizacije i uznemirenosti.  

Kao što je jedna žena napisala u opisu fotografije koju je objavila na Instagramu: 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

*

"Ovako izgleda tjeskoba, j**anje u mozak sa slikom tijela i bol tijekom disanja. Endometrioza nije uvijek nevidljiva."   Zašto se pojavljuje napuhnut trbuh?  "Ne znamo točan razlog zbog kojeg se ovo događa. Više istraživanja je provedeno, ali ne postoji dovoljno dobar dokaz. Iako zaista možeš vidjeti da se nešto događa, ako napravimo CT pregled, neće postojati opipljiv razlog zbog kojeg se to događa. 

Zbog toga je endo trbuh toliko frustrirajuć za pacijentice", govori dr. Goldstein. Endometrioza je kompleksno stanje i na različite načine pogađa žene, ali postoje dvije teorije kad je u pitanju uzrok nadutosti kod endometrioze. 

Prva teorija je da endo trbuh prati menstrualni ciklus, a druga je da pacijentice s endometriozom mogu biti osjetljivije u pogledu načina na koji njihova crijeva procesiraju stvari. "Odnosno, endo trbuh može biti nuspojava crijeva koja previše rade", dodaje dr. Goldstein.  

Ovo je jedan od razloga zbog kojeg se ženama s endometriozom preporučuje protuupalna dijeta ali dr. Goldstein naglašava kako svaka žena mora sama vidjeti koja je hrana najbolja za nju i na što će reagirati. 

 Fitness trenerica Sarah Devans otkrila je da joj mliječni proizvodi izazivaju reakciju stoga ih je u potpunosti izbacila iz svoje prehrane. Kako je rekla časopisu Health, pokušava jesti što zdravije, ali nakon što se nekoliko puta mlijeko prikralo u njezinoj hrani, probudila se izgledajući ovako:  

Kako se riješiti endo trbuha?

Budući da ne postoji službeni stav oko toga što uzrokuje nadutost trbuha kod endometrioze, ne postoji ni službeni lijek. 

Međutim, postoje neke stvari koje bi mogle pomoći u smirivanju simptoma. Dr. Goldstein savjetuje pregled kod specijalista za endometriozu, savjetovanje dijetetičara te protuupalnu dijetu. 

 

(miss7mama.24sata.hr)

 

Ne propustite